Quantcast
15 лв. ще струва билетът за възстановената Минерална баня в Банкя | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

15 лв. ще струва билетът за възстановената Минерална баня в Банкя

Историческата сграда ще се стопаниства от общинската фирма "Софийски имоти"
8 422

15 лева ще струва билетът за всички услуги във възстановената Минерална баня в Банкя, стана ясно при откриването й днес. На него присъстваха кметът на София Йорданка Фандъкова, шефът на Столичния общински съвет Георги Георгиев, кметът на Банкя Рангел Марков и др. От утре на разположение на посетителите ще бъдат три басейна с минерална вода, термална зона и СПА център в сутерена, финландска сауна, две парни бани, кръгъл термален басейн с температура на водата от 37 градуса, душове с минерална вода и т.н. Работното време на центъра ще е от 9 до 20 часа. 

През следващите 3 години историческата сграда ще се стопанисва от общинската фирма „Софийски имоти“. Както „Сега“ писа, през юли СОС реши да й възложи менажирането на обекта, след като преди това управляващите в града не успяха да намерят частен концесионер за него. „Софийски имоти“ бе избрана, тъй като дружеството вече изгради подобен център – водния комплекс в парк „Възраждане“. По тази причина от общината решиха, че общинското звено има сили и капацитет да се справи и със стопанистването на банята в Банкя.

Отново както „Сега“ писа, през октомври м.г. СОС гласува емблематичната сграда в Банкя, която бе ремонтирана между 2018 и 2020 г. срещу около 8 млн. лв,  да бъде отдадена на концесия за срок от 20 г. От бъдещия нейн ползвател се очакваше да вложи още 4 млн. лева за изграждането на подземен басейн с дължина 25 м. с озеленяване на покрива, както и за детски басейн и джакузи. Новото съоръжение трябваше да е готово най-късно на втората година от концесията. Годишната такса за концесионера бе определена на 12% от приходите на комплекса, но не по-малко от 220 000 лв. След като до края на срока за подаване на документи не се яви нито един кандидат за концесията, от Столична община признаха с половин уста, че вероятно са заложили твърде високи изисквания към потенциалните участници в процедурата. 

Минералната бaня в Банкя нe фyнĸциoниpa oт 2000 г.  B ĸpaя нa 2017 г. „Koнcopциyм Бaнĸя 2020“ cпeчeли общинския ĸoнĸypc зa пpoeĸтиpaнe и pecтaвpaция нa бaлнeoлeчeбницaта. Cpeдcтвaтa бяxa ocигypeни, cлeд ĸaтo oбщинaтa пpoдaдe нa застрахователна компания пpaвoто нa cтpoeж нa xoтeл в близocт, за което получи 8,2 млн. лв. без ДДС. Чacтният инвecтитop щe пoлзвa xoтeлa 35 г.

Още

Фасадата на театър "София" се ремонтира "като баня"
GPS-и на деца със специални потребности ще дава Столична община

24.11.2022

206
Тихомълком ГЕРБ удължи концесията на „Софийска вода“ до 2034 г.

24.11.2022

962