Quantcast

Медия без
политическа реклама

13 000 българи с увреждания са лишени от лични асистенти

Проблемът се очаква от миналото лято, но едва сега институциите се задействаха да го решават

14 Яну. 2020ЯНА НИКОЛОВА
Илияна Кирилова

12 978 българи с увреждания са останали без личен асистент от началото на тази година, от тях 4977 са в напреднала възраст - над 65 г. Това съобщи социалното министерство, след като по-рано днес омбудсманът Диана Ковачева би тревога за хиляди безпомощни хора, оставени без подкрепа в резултат за законите, приети по времето на бившия социален министър Бисер Петков. "В момента се търсят възможности за осигуряване на грижа за нуждаещи се от асистентска подкрепа. Един от вариантите е и разработване на национална програма за предоставяне на грижи в домашна среда", съобщават от социалното ведомство.

От миналото лято е известно, че Нова година ще донесе нови проблеми на хиляди българи с увреждания. Както "Сега" многократно писа, законът за личната помощ - напук на името си - оставя без помощ големи групи от хора, които имат нужда от нея. По него от миналата есен се отпускат лични и социални асистенти на хората с увреждания. Това вече трябва да става след индивидуална оценка на потребностите. Тъй като за нейното изготвяне е необходимо време, първо се гарантира подкрепата на хората, които вече имат експертиза - хора с 90 и над 90% увреждане и право на чужда помощ; деца с 50 и над 50% увреждане и право на чужда помощ; деца с 90 и над 90% увреждане без право на чужда помощ. Законът влиза в пълна сила от следващата година. В същото време обаче държавата приключи програмите, по които осигуряваше личен асистент - те работеха до края на миналата година. Така резултатът от Нова година е налице, след като в суматохата с ненадейната оставка на Бисер Петков никой не се зае с проблема.

Днес омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на труда Деница Сачева да бъдат предприети спешни мерки за защита правата на хората. От институцията съобщават за много хора, които са подали сигнали на горещата линия за проблеми. "Липсата на възможност за получаване на необходимата асистентска подкрепа ограничава правата на засегнатите граждани и е в нарушение на правото на независим живот по чл. 19 от Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания. Неосигуряването на подходяща помощ се отразява и негативно върху работещите като лични асистенти, които остават за неизвестен период без доходи", посочват от екипа на Ковачева.

Това не е единственият проблем на закона за личната помощ. Много от правоимащите отказват да кандидатстват по него, тъй като за да получат личен асистент вече трябва да връщат пари от други помощи. Хората с право на чужда помощ трябва да се откажат от 99.50 лв. добавка за чужда помощ, която се плащаше през НОИ, а добавките за децата (930 лв.) олекват с 380 лв. Съгласно законовите промени, влезли в сила от септември, хората вече съфинансират трудовото възнаграждение на личния си асистент, докато досега получаваха чуждата помощ безвъзмездно. Това е така, защото държавата много държи да не се получи двойно финансиране на тази най-уязвима група българи.

"Броят на ползвателите на механизма за лична помощ се увеличава прогресивно - от около 5000 през септември 2019 г. до почти 20 000 до момента през първия месец на 2020 г.", отчита положителна новина социалното министерство. Към октомври обаче беше известно, че около 19 000 души са се отказали от добавки и ще кандидатстват по новия закон, с други думи голямо увеличение оттогава няма. За сравнение само хората, които миналата година получаваха добавка за чужда помощ от НОИ, бяха 77 000.

Още по темата