facebook
twitter

България

Кабинетът запуши временно проблема с личните асистенти

Заради по-ниска степен на увреждане 12 000 души останаха вън от обсега на новия закон
496
Илияна Кирилова

Кабинетът вчера намери временно решение на проблема със социалните услуги "личен асистент", "социален асистент" и "домашен помощник", като удължи действието на държавните програми с 4 месеца - до края на годината. До решението за удължаването на реализираните от общините с бюджетни средства програми се стигна, за да се тушира допълнителното нагнетяване на напрежение сред хората с увреждания. След приемането на закона за личната помощ стана ясно, че със затварянето на старите програми от 1 септември около 12 хил. души ще останат без асистентска подкрепа, тъй като не отговарят на новите условия заради по-ниската си степен на увреждане.

Старите държавни и общински програми, които в момента обхващат 25 хил. души, трябваше да приключат дейността си в края на август т. г., когато новият закон за личната помощ влиза в сила. По новите правила обаче близо половината от получаващите в момента социални услуги в домашна среда няма да имат право на лична помощ. Включването в механизма на асистентската подкрепа е ограничено за хора с 90 и над 90% степен на увреждане и определена чужда помощ, децата с 50 и над 50% увреждания и определена чужда помощ, както и децата без право на чужда помощ, които имат 90 и над 90% степен на увреждане. Така законът за личната помощ остави без подкрепа хора, които също са част от най-уязвимите групи на обществото - лица в напреднала възраст, болни и самотно живеещи, които не могат да се справят без външна помощ с бита. Удължаването на услугата с още четири месеца ще струва 14 млн. лв., а средствата ще са от бюджета на социалното министерство. На този етап обаче не е ясно каква ще е съдбата на тези 12 хил. души догодина.

ПОМОЩ

Още 11 млн. лв. ще отдели министерството на труда от бюджета си за еднократната помощ на семействата на първокласниците. Тя е в размер на 250 лева и ще достигне до 43 800 социално слаби семейства, чиито деца прекрачват за пръв път училищния праг. За да получат помощта по реда на Закона за семейните помощи за деца, семействата трябва да имат средномесечния доход на член до 450 лева в рамките на предходните 12 месеца.

Все още няма коментари

Още

Бисер Петков: Минималната работна заплата се вдига с 50 лв. догодина

07.08.2019

4869 22
Как държавата измисли нова помощ, която почти никой не ще

07.08.2019

Искра Ценкова

2901
Възрастни ще връщат добавки, ако ползват личен асистент

05.08.2019

Искра Ценкова

129

Влез или се регистрирай за да коментираш

×