facebook
twitter

България

Деница Сачева поема още днес социалното министерство

Смяната на караула бе обявена, преди да е включено гласуването на новия министър в дневния ред на НС
502
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Бисер Петков

В безпрецедентно кратки срокове - още днес, Деница Сачева поема новия си пост начело на социалното министерство. Смяната на караула ще се проведе насред извънредното заседание на Народното събрание, на което ще се приемат окончателно бюджетите на държавното обществено осигуряване и на здравната каса. По това време социалният министър би следвало да защитава параметрите на социалния бюджет в пленарната зала. Вместо това той ще е в министерството за предаване на поста. Оставката на Бисер Петков и съответно заклеването на новия министър не бяха включени в дневния ред на извънредното пленарно заседание до снощи. В същото време церемонията в МТСП е планирана за 12 часа.

В неделя премиерът Бойко Борисов демонстрира крайна нетърпимост към досегашния социален министър, като обяви, че в министерството му недоволстват от него, в кабинета никой не искал да работи с него, а "организации и асоциации пишат писма в подкрепа на оставката". В следващите часове потвърждение на думите му не дойде отникъде. Напротив - появиха се съмнения как избраничката на Борисов за министър ще се справи с тежките проблеми в ресора. Вицепремиерът Красимир Каракачанов пък обясни, че е научил от медиите за оставката на Петков. "За мен той е един изключително компетентен, коректен и спокоен колега, който умее да води диалог. Каква е била причината да му бъде поискана оставката, аз не знам. Надявам се на първия коалиционен съвет да разбера", каза той и така опроверга другото твърдение на Борисов, че е запознал с рокадите коалиционните си партньори.

Новият социален министър Деница Сачева няма да намери никакви решения, а само "ще посипе сол в раната на бедните", коментира Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" пред тв "България он еър". Поисканата оставка на Бисер Петков е изпускане на напрежението, но в този случай премиерът Борисов натисна грешния клапан, заяви и финансовият експерт Мика Зайкова пред БНТ. Не става чрез изпускане на пара, а трябва анализ на състоянието, трябва да се направи оценка на въздействието и едва след това да се взимат такива решения, допълни тя. Редица запознати със ситуацията напомниха, че проблемите в социалната сфера трудно се решават без подкрепа от Министерството на финансите. За радост на премиера обаче майките от "Системата ни убива" не осъществиха заканите си да протестират в защита на Петков. "Като толкова го харесват, ако някога управляват, да си го сложат за министър и готово", посъветва ги Борисов в неделя.

Още

Борисов: На никого няма да национализираме фирмата

23.01.2020

3628 19
Иванка Тръмп става шеф на Хъбчето

21.01.2020

Г-н БАЛЕВ

4434 12
„Златни пръсти” удържат стабилен трона на Борисов

22.01.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

8692 6
bool(false)