Медия без
политическа реклама

6000 души с увреждания получават личен асистент от март

За целта е приета Национална програма за грижа в домашна среда с бюджет от 16.5 млн.лв.

05 Февр. 2020ЙОАНА ПЕТРОВА
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Около 6000 души с увреждания ще получат от 1-ви март т.г. личен асистент. Това обяви в МС социалният министър Деница Сачева. „С това ние изпълняваме своя ангажимент да намерим бързо решение за хора, които останаха без лични асистенти вследствие на Закона за личната помощ, който влезе в сила от 1 януари”, коментира тя.

Както "Сега" многократно писа, близо 13 000 българи с увреждания останаха от 1-ви януари т.г. без личен асистент, от които 4977 са в напреднала възраст - над 65 г. Причината е в новия закон за личната помощ, според който социални асистенти на хората с увреждания вече се отпускат само след индивидуална оценка на потребностите. Затова обаче е нужно много време, като първо се гарантира подкрепата на хората, които вече имат експертиза - хора с 90 и над 90% увреждане и право на чужда помощ, деца с 50 и над 50% увреждане и др.

Днес Сачева обяви, че е приета Националната програма за грижа в домашна среда, с която се очаква да бъдат компенсирани нуждаещите се от лични асистенти. Тя ще бъде на стойност 16.5 млн. лева и ще обхване хора над 65 години в невъзможност да се самообслужват и хора с тежки увреждания. Ще бъдат наети 2400 безработни лица. „Още днес ще изпратим пълни инструкции до сдружението на общините, както и до бюрата по труда, за начина, по който могат да започнат реализация на тази програма, и от 1-ви март хората да могат да получат нужната им помощ”, каза социалният министър. Така, от началото на март личен асистент ще могат да получат 924 души със степен на намалена работоспособност между 80% и 89-90% и около 4977 възрастни хора. Не е ясно обаче ще се мисли ли за решение, и какво ще е то, и за останалите около 7000 души, останали без лични асистенти.

Днес бе приет и Националния план за действие по заетостта за 2020 г., който е в размер на 73 млн. лв. "В рамките на този план ще бъде осигурена заетост за 12 918 безработни лица”, посочи министър Сачева. По думите й за 10 504 от тях това ще стане по различни проекти и програми, а за 2414 ще бъдат приложени насърчителните мерки от Закона за насърчаване на заетостта. „В рамките на плана е и продължаващият проект „Красива България”, за който са осигурени 4 млн. лв. и за който са одобрени 48 проекта на български общини за различни медицински центрове, детски градини, училища и други сгради, за които трябва да бъдат извършени дейности”, каза още тя.

Още по темата