Медия без
политическа реклама

МФ изтегли външен дълг от €1.5 млрд. с по-ниска лихва от очакваното

17 Яну. 2023Обновена
Pixabay

Изненадващо министерството на финансите предложи днес на международните пазари голяма емисия 10-годишни облигации в евро на стойност 1.5 млрд. евро. В рамките на един ден бяха събрани офертите и успешно пласирани книжата.

При огромен интерес от страна на инвеститорите, чиито оферти надхвърлиха 7 млрд евро, страната ни е пласирала дълга при доходност 4.75-4.80%, съобщи "Капитал".

За поемането на нов външен дълг не беше обявено предварително. Първоначално по данни на брокери страната ни е очаквала лихва около 5.20-5.25% за емисията 10-годишни облигации, също по информация на "Капитал".

През септември миналата година България отново излезе на международните дългови пазари, когато пласира облигации за 2.25 млрд. евро при лихва 4.125% за 12-годишни облигации.

Въпреки че страната ни е без нов бюджет и е в условия на т.нар. „удължителен закон“, правителството има право да тегли дълг, но в рамките на покриването на стари задължения. През март има голям падеж по еврови облигации и вероятно днешната емисия има за цел да осигури финансиране за него. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата