Медия без
политическа реклама

Василев не отстъпва: Коледни добавки към пенсиите няма да има

От 1 юли догодина парите за възрастните хора ще бъдат увеличени с 11%

07 Ноем. 2023
Илияна Димитрова

Финансовият министър Асен Василев за втори път обяви, че коледни добавки към пенсиите тази година не се предвиждат. Вместо това политиката, която поддържала правителството, е за трайно увеличаване на пенсиите.

"Тази година пенсиите бяха увеличени с 12%, догодина финалните разчети трябва да бъдат направени, но изглежда около 11%. Това означава, че реално пенсионерите ще получават коледни добавки абсолютно всеки месец и това е много по-честно за тях, отколкото да разчитат на подаяния веднъж в годината", коментира Асен Василев на въпрос на журналисти.

Наскоро Василев отхвърли възможността за раздаването на коледни бонуси за пенсионерите, което предизвика вълна от недоволни коментари. Изплащането на 50 лв. великденски и коледни добавки за пенсионерите бе любим прийом на управлението на ГЕРБ и Бойко Борисов, като първоначално бонусите се плащаха на всички възрастни хора, но после се въведе критерий според размера на пенсията.

Още на следващия ден премиерът Николай Денков излезе с обяснение, че принципно застава зад тезата на финансовия министър, но разговорът за коледни добавки все още не е приключил. След като се види изпълнението на бюджета през ноември, ще се прецени дали може да бъдат отпуснати, каза Денков.

Днес обаче финансовият министър Асен Василев отново подчерта, че специални добавки за Коледа за пенсионерите не  се предвиждат. И успокои, че догодина инфлацията ще бъде много по-ниска - под 5% средногодишно.

НОВ ДЪЛГ

За стабилността на финансите у нас говори успехът, с който вчера правителството пласира облигации на външните пазари, посочи още Василев.

Както стана ясно държавата е емитирала дълг от 2,3 млрд. евро на два транша - 7,5-годишен от 1,3 млрд. евро и 12,5-годишен от 1 млрд. евро.

„Емисията беше много успешна. Имаше почти 3 пъти повече предлагане, отколкото ние искахме да наберем на пазара. Това показва повишеното доверие в икономиката на България и провежданата от правителството финансова политика Успяхме да наберем 7-годишния дълг на премиум от около 150 базисни точки, което е доста по-евтино от последната ни емисия и от тези на Унгария и Румъния, които са ни директни конкуренти на пазара", коментира Асен Василев.

От съобщението на финансовото министерство става ясно, че за 7,5-годишната емисия облигации е постигната доходност от 4,673%, а траншът със срочност от 12,5 години, -  5,130%. 

Последната емисия облигации за 1.5 млрд. евро на външните пазари през януари тази година постигна доходност от 4.8%.

Финансовият министър Асен Василев обясни днес, че поетият нов дълг в понеделник е в рамките на предвидените 7.5 млрд. лв. в бюджета за 2023 г. и в голямата си част ще бъде използван за рефинансиране на стар дълг от 1.5 млрд. евро, чийто падеж е в началото на следващата година. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата