Медия без
политическа реклама

Кабинетът емитира външен дълг за 2.3 млрд. евро

Парите са за финансиране на бюджетния дефицит от 4.5 млрд. лв.

06 Ноем. 2023
Илияна Димитрова
Финансовото министерство е емитирало два транша облигации, но лихвата все още не известна.

Българското правителство е продало днес облигации за 2,3 млрд. евро  с две емисии на външните пазари, съобщи БНР като посочва за източник дилъри на ценни книжа. Очаква се Министерството на финансите да изпрати официално съобщение за финансовата операция утре.

Новият дълг е бил разпределен в две емисии - съответно с падеж след 7,5 и 12,5 години. Засега няма информация за постигната лихва. Интересът е бил голям, според източника на БНР, който определи операцията като "избрана в много добър момент" и "ударна", тъй като е постигнато свиване на спредовете. 

Правителството прибягва до набиране на външен дълг, за да финансира бюджетния дефицит, който през октомври е 1.4 млрд. лв., но в края на годината се очаква да достигне по план 4.6 млрд. лв.  

Наскоро лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се направи на изненадан, че страната ни трябва да поема нов дълг, и заедно със съпредседателя на ДПС Делян Пеевски дори поиска отчет от финансовия министър. Тези забележки обаче бяха явни предизборни заигравки, защото в закона за държавния бюджет за 2023 г. е гласувана разпоредба страната ни да поеме нов дълг тази година от 7,5 млрд. лв., с които да се покрият стари задължения и планирания бюджетен дефицит. Първите 3 млрд. лв. бяха изтеглени от служебното правителство през януари тази година - също с пласиране на облигации на външните пазари. Парите бяха използвани за рефинансиране на стар дълг - падеж на 7-годишни еврооблигации, емитирани през март 2016 г. и падеж на 10,5-годишни вътрешни ДЦК, емитирани през януари 2013 г.

Още по темата