Медия без
политическа реклама

Бюджетният излишък от половин милиард бързо се стопи

Повишените пенсии, обезщетения за майчинство със задна дата и издръжка на чиновниците изкараха хазната отново на червено

01 Септ. 2023
Pixabay

Държавният бюджет отново излезе на червено.

В края на август МФ отчете дефицит от около 100 млн. лв. "Бюджетът е близко до балансиран, дефицитът е само 0.05% от БВП", подчертават от ведомството.

Припомняме, че през юли държавните финанси отчетоха излишък от 455 млн. лв., а през юни излишъкът бе 177 млн. лв. Преди това месеци наред бюджетът бе на минус като през май дефицитът достигна 1.2 млрд. лв.

Финансовият министър  Асен Василев неколкократно се похвали как назначените от него нови ръководства на НАП и Агенция "Митници" бързо подобряват събираемостта на данъците. „Заварихме хазната на дефицит от 1,2 млрд. лв. В момента тя е на излишък от 500 млн. лв. Това показва, че тези средстства винаги са били там, въпросът е да се съберат данъците“, обясни Василев преди месец.

Всъщност основната причина за повишените данъчни приходи през юни, довела до положително бюджетно салдо, бе крайният срок 30 юни за подаване на данъчните декларации на фирмите и за внасянето на корпоративните данъци.

Сега през август финансите на държавата се влошават поради няколко причини. Значително по-високи са разходите през месеца за плащания, дължими за минали периоди като увеличеният размер на обезщетенията за отглеждане на дете, който вече е 780 лв. при това със задна дата от 1 януари, посочват от МФ. През август са повишени и разходите за пенсии, които бяха индексирани от 1 юли, значително нарастване има и на разходите за персонал в държавните ведомства, както и на капиталовите разходи.

Подробна разбивка с колко се увеличават отделните видове разходи през август МФ ще представи след месец, но като цяло те са нараснали с 13,1 на сто спрямо август миналата година.

В същото време ръстът на приходите е 8%. Данъчните постъпления нарастват номинално спрямо същия период на 2022 г. с 3,0 млрд. лв. (9,8 на сто), неданъчните – с 0,6 млрд. лв. (8,6 на сто), а от грантове по европрограмите - с 0,4 млрд. лева.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата