Медия без
политическа реклама

Не Европа, а Русия замръзна без газ и ток

Стотици хиляди руснаци се оказаха на тъмно и студено в най-големите студове

10 Яну. 2024
Социалните мрежи са пълни с жалващите се руснаци, останали без ток и парно дни наред
Туитър
Социалните мрежи са пълни с жалващите се руснаци, останали без ток и парно дни наред

Стотици хиляди жители на Централна Русия се оказаха без ток, парно и вода в най-големите студове. Най-тежка е ситуацията в Подолск, Московска област. В сложна ситуация са и живеещите в Ярославска и Ленинградска области, Рязан, Воронеж, Химки, съобщават руските медии. Социалните мрежи са пълни с видеа на местни жители, които са принудени да се сгряват на огън в двора, а домовете им са обледенели или наводнени заради спукани тръби. Причината за бедствието са повреди в инфраструктурата заради лошата поддържка.

В края на декември, точно преди Нова година, без отопление остана предградието на Москва - Химки. Жителите му се оплакаха, че температурата в домовете им е под 10 градуса, а местните власти не бързат с ремонта, оправдавайки се с много сигнали.

След Нова година аналогични драми последваха в Подолск, Балашиха, Люберец - заради ниските температури, стигащи до минус 20-25 градуса през нощта, масово се стигна до спукване на тръби. Без отопление остана дори военният санаториум, в който се лекуват участници във войната в Украйна.

Към 4 януари, когато температурите паднаха под 30 градуса, над 20 населени пункта в Подмосковието бяха без парно и ток.

Най-тежка е ситуацията в Подолск. Заради авария на котелно над 20 000 жители на район "Климовск" останаха без отопление. На 4 януари кметът на Подолск Григорий Артамонов обясни, че в котелното на Климовския специализиран завод, който осигурява парното, са открити три теча. Отстраняването на авариите обаче се закучи и към 9 януари само в 36 от пострадалите 173 сгради топлоподаването бе възстановено, съобщи телеканалът «360». В Telegram-канал на губернатора на Московска област Андрей Воробьов се твърди, че отоплени отново са 86 сгради. Но властите започнаха да евакуират децата от Климовск в оздравителен лагер в Наро-Фоминск. Там са вече 95 деца и 15 родители.

В Подолск бе въведено извънредно положение, а Следственият комитет на Русия образува две наказателни дела - за оказване на услуги, неотговарящи на изискванията за безопасност, и за превишаване на служебни правомощия с причиняване на тежки последици. На 9 януари бяха арестувани началникът на котелното, ген. директор на Климовския специализиран завод и зам.шефът на администрацията на Подолск.

Ситуацията обаче не се нормализира, недоволството ставаше все по-голямо и за овладяване на обстановката се намеси руският президентъ Владимир Путин, който нареди да се национализира Климовския специализиран завод. На жителите на Подолск бе обещано да не плащат изобщо за ток и парно през януари.

Установка временной блочно-модульной котельной на территории больницы в Подольске

Оборудване на временно котелно на територията на болницата в Подолск. Снимка: «Климовск онлайн»

Според "СПАРК-Интерфакс", генерален директор на Климовския специализиран завод от май 2023 г. е Игор Кушников - полковник от Федералната служба за сигуронст, който миналото бе обвинен, че е тартор на Голяновската престъпна групировка. Той дори бе осъден за злоутреба с власт, но бе освободен от отговорност заради изтекла давност. Преди него директор на завода е бил Игор Рудик, бивш боец на спецотряда "Алфа" към ФСС и бивш бодигард на Владимир Путин.

 

Покрытый льдом подоконник в квартире, Рыбинск

Прозорците от вътрешната страна в апартамент в Рибинск, Снимка: «Жесть Ярославской области»

Докато чиновниците отчитат арести и административни мерки, жителите на Подмосковието започнаха да записват видеообръщения към Путин и губернатора Адрей Воробьов.

"В момента температурата вкъщи е 6 градуса. Как да оцелеем при тази температура. Ние не живеем, а съществуваме" казва една от жителките на Подолск. Тя твърди, че всяка година се обещава ремонт на котлите, но после той се отлага, а когато се спукат тръбите, те спешно се закърпват.

В Електростал жалващите се твърдят, че нямат парно вече четири денонощия. "Входът ни замръзна изцяло. Спукаха са всички тръби. Никой не идва да ни помогне", казва една от пострадалите. Там жителите палят огньове на улиците, за да се стоплят. "Замръзваме!", скандират хората на видеото.

Силните студове и преди водеха до аварии в комуналната инфраструктура, но сегашната ситуация се отличава с това, че множество аварии станаха почти едновременно, последиците дълго не могат да бъдат отстранени, а в сградите масово започнаха да се пукат тръби, което не се е случвало отдавна, обяснява The Insider. "Подмосковието е в тройката лидери сред руските региони по строителство на нови жилища, които се присъединяват към старите електрически мрежи и топлопроводи, които не са разчетени за такова натоварване. В градовете до 500 000 души има схема за топлоснабдяване, в която има резервни източници, норма за натовареност и др. Тя се утвърждава от местните власти. Компаниите са длъжни да имат резерви от противообледеняваща течност, но никой не проверява дали декларираното на практика съответства на реалността. Мрежите са стари, отделят се някакви безумни милиарди за обновяването им, но накрая се оказва, че нищо не е ремонтирано. Твърди се, че авариите са заради студа, но това е лъжа - средните температури сега са с 3-4 градуса по-ниски от обикновено, но това не са аномални студове за Русия", обяснява експерт пред изданието.

Той добавя, че за да се поддържа системата в работно състояние, трябва всяка година да се заменят 5% от топлопроводите, а в Русия обикновено се ремонтират 2–3%. В отделни райони амортизацията на мрежата стига 80%.

Представителите на електро и топлоразпределителните компании предлагаха да се увеличат инвестициите в инфраструктурата, но за това трябва да се повишат цените на електричеството, което местните власти не желаят. Засега само в 20 региона, и то основно в Сибир, е одобрена схема за подобни инвестиции, която е включено в цената на тока. На места обаче се стига до абсурдни резултати - в Хакасия в началото на миналата година цената на отоплението скочи със 120%.

Ситуацията доведе до шеги с клип на "Газпром" в началото на войната в Украйна, когато бе спрян газа за много европейски страни и компанията обещаваше те да замръзнат.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

студ, Газпром, дефицит

Още по темата