Медия без
политическа реклама

Ваня Григорова се размечта за Русия, която не съществува

Социалистката похвали разнообразието на евтини стоки, което руснаците кой знае защо не забелязват

29 Яну. 2024
 В много магазини изобилието от стоки изглежда така.
В много магазини изобилието от стоки изглежда така.

Общинският съветник от БСП и неуспял кандидат за кмет на София Ваня Григорова произнесе прочувствена ода за Русия и ниските цени на стоките там. Тя направи това, за да "обори" твърдението, че влизането на България в еврозоната ще доведе до по-ниски цени.

"Между другото в Русия също има по-ниски цени. Тя да не би да е в еврозоната? Въпрос на контрол и въпрос на конкуренция... Русия функционира на принципите на капитализма. Русия не е комунистическа държава", каза тя по Нова телевизия.

Аргументът, че срещу Русия има санкции и не може да се сравнява начинът, по който тя функционира със свободната икономика, изобщо не стресна Григорова. "Това, че е затворена за чужди стоки, би трябвало да прави цените по-високи, защото я няма конкуренцията на западните стоки. Значи това е още един аргумент, че може да се работи добре и цените да са ниски, и без да сме членове на еврозоната", каза тя.

Григорова не е съгласна и, че в Русия има дефицит на стоки. Тя препоръча всеки да иде да види на място или поне да разгледа някои репортажи и снимки, за да се види, че Русия процъфтява.

"Сега" реши да изпълни молбата на Григорова и да покаже положението с "изобилието" от евтини стоки в Русия.

Жителите на Самара, например, се жалват, че от магазините са изчезнали пилешкото, плодовете и зеленчуците. Представителите на супермаркетите се оправдават, че доставките са усложнени от силния снеговалеж. Но и след почистването на пътищата положението не се подобри.

 

В аптека във Волгоград клиентите се сбиха за хапчета. Един от тях успял да купи последните вносни таблетки, а жената зад него, която също се нуждае от такива, се опитва да му ги вземе със сила.

В Русия от миналата година има и дефицит на яйца, макар че те са сред стоките, които най-много са поскъпнали. Според обяснението на руския президент Владимир Путин до ситуацията се е стигнало, защото хората са забогатели и са започнали да купуват повече яйца.

 

 

А бензина вече го продават на разсрочено плащане, защото въпреки че Русия е един от най-големите производители и доставчици на горива, и там цените се повишават и има дефицит.

Руснаците кой знае защо не са забелязали предимствата, които Ваня Григорова така убедително описва. Те се жалват от лоши пътища и ужасни битови условия.

А от началото на годината в много региони на Русия аварии на неремонтираната от десетилетия инфраструктура оставиха без ток, вода и парно хиляди руснаци.

 

Разбира се, има и руснаци, които споделят мнението на Ваня Григорова, че Западът им завижда. Но не защото се къпят в изобилие, а защото са свикнали да се задоволяват с малкото, което имат.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

дефицит