Медия без
политическа реклама

МФ предлага вдигане на максималния осигурителен доход на 3750 лв.

В бюджета за 2024 г. са планирани рекордни капиталови разходи и 2 млрд. лв. повече за издръжка на администрацията

10 Ноем. 2023
Илияна Димитрова

Максималният осигурителен доход догодина ще бъде увеличен от 3 400 лв. на 3 750 лв. През 2025 г. и 2026 г. е предвидено размерът му ще нарасне до 4 130 лв. и до 4 430 лв.

Това предвижда Министерството на финансите в тригодишната бюджетна прогноза, която заедно с проектобюджета за 2024 г. бяха качени в петък вечер на сайта на министерството.

Както вече е известно минималната работна заплата ще бъде повишена до 933 лв. - 50% от средната работна заплата за тази година. За вдигането на максималния осигурителен доход обаче предварително бе изразена остра съпротива от работодателските организации.

Предвидено е увеличение на пенсиите с 11% по Швейцарското правило от 1 юли. А очакванията на МФ са средната работна заплата да нарасне с 10-12% догодина.

Финансовият министър обяви на брифинг параметрите на бюджета за следващата година. Той е сметнат при 3.2% ръст на брутния вътрешен продукт до 205.8 млрд. лв. и 3% дефицит, т.е. 6.2 млрд. лв. Приходите се очаква да възлязат на 77.6 млрд. лв., а разходите – на 83.8 млрд. лв. Таванът на новия дълг, който може да бъде поет през 2024 г., е 12.7 млрд. лв.

Заложена е 4.8% средногодишна инфлация, а в края на годината прогнозата е тя да се свие до 3 на сто.

По повод изразените по-рано критики на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че и догодина бюджетът ще бъде с 3% дефицит и необходимост от теглене на голям дълг, Асен Василев коментира, че Народното събрание може да намали дефицита, но трябва да посочи и от кои разходи ще реже.

Представеният проектобюджет е правен на базата на внесените в парламента данъчни закони. Според финансовия министър има достатъчно време да се направят корекции в бюджета преди да бъде одобрен от Министерски съвет, ако депутатите отхвърлят някои от предложените данъчни промени. 

С 50% се завишава инвестиционната програма на правителството до рекордните 12 млрд. лв. капиталови разходи, подчерта Василев. Тази година бяха предвидени 8 млрд. лв. капиталови разходи, но не ясно доколко те ще бъдат изпълнени, тъй като има сериозно изоставане. 

Отделно за догодина се предвидени 1 млрд. лв. капиталови разходи във фонда за обищински проекти, а изравнителната субсидия за местната власт ще е с 60 млн. лева повече.

В бюджета са предвидени и 370 млн. лв. за повишение на заплатите в държавните ведомства, където има по-голямо изоставане. Те ще бъдат разпределени от Министерския съвет по специална методика, така че да се преодолеят неравенствата в заплащането в различните структури на администрацията. Общо с повишенията от средата на тази година и вдигането на минималната заплата на 933 лв. догодина разходите за издръжката на администрацията ще е с 2 млрд. лв. повече, посочи Василев.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата