Медия без
политическа реклама

Кабинетът се отказа да купи дълга от 1.6 млрд. лв. на "Топлофикация София"

Има риск мярката да бъде обявена за недопустима държавна помощ

12 Апр. 2024
Илияна Кирилова

 

Държавата няма да придобива вземания на „Булгаргаз“ и БЕХ от „Топлофикация София", съобщи пресслужбата на служебния кабинет.

Министерският съвет е отменил днес постановлението и решенията на предходния кабинет за сделката поради риск мярката да бъде обявена за недопустима държавна помощ. Това се е случило по предложение на министъра на енергетиката Владимир Малинов. 

Припомняме, че правителството на Николай Денков реши държавата да придобие дълга на Топлофикация София към „Булгаргаз“ ЕАД и Български енергиен холдинг ЕАД в размер до 1.6 млрд. лв. В замяна на това БЕХ трябваше да преведе 720 млн. лв. във Фонд "Сигурност на електроенергийната система". Финансовата операция бе планирана да се осъществи с бюджета на Министерството на енергетиката за допълнителни плащания, а на министъра на енергетиката беше възложено да проведе преговори и да придобие от името на държавата въпросните вземания.

Законът за публичните финанси постановява, че, когато се отпускат средства за сметка на бюджета на дадено ведомство в полза на небюджетни организации, ръководителят на ведомството е отговорен за извършването на оценка за съответствие със законодателството в областта на държавните помощи, се казва в прессъобщението.

За предвидената мярка е следвало да се изпрати уведомление до Европейската комисия с цел правна сигурност, а това не е направено.

"Администраторът на помощ е длъжен да не въвежда мярката в действие до произнасяне на ЕК, че разрешава помощта или че мярката не представлява такава помощ. Разпоредбата на чл. 108, ал. 1 от Закона за държавния бюджет на Република България предвижда, че въз основа на акт на Министерския съвет, по предложение на министъра на енергетиката, държавата може да придобие вземания на „Български енергиен холдинг” ЕАД, и „Булгаргаз” - ЕАД, от „Топлофикация София” - ЕАД, с номинален размер до 1.6 млрд. лв., по цена, определена от независим оценител, при спазване на законодателството в областта на държавните помощи. При тази фактическа обстановка съществува реална възможност, при уведомяването на Европейската комисия, тя да определи мярката като държавна помощ", мотивира предложението си министър Малинов.

Както "Сега" писа, предложената от кабинета "Денков" схема за прехвърляне на заеми и дългове в енергетиката е много проблемна, особено по линия на държавните помощи. Според източници на „Сега“ бившият енергиен министър Румен Радев не е подписал проектодоговора с „Топлофикация-София“.

Сделката за 1.6 млрд. лв. бе и една от причините парламентът да ограничи финансовия министър Асен Василев да прави разплащания извън пенсии, заплати и режийни. Въпреки това при сдаването на властта стана ясно, че сумата е изтеглена от Фискалния резерв, което по думите на служебния финансов министър Людмила Петкова е и причина през първата седмица на април парите в резерва да паднат до 6.7 млрд. лв.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

дълг, Топлофикация-София

Още по темата