Медия без
политическа реклама

Бюджетът ще плати до 1.6 млрд. лв. борчове на "Топлофикация София"

Държавата пак ще спасява злополучното общинско предприятие с пари на данъкоплатците

27 Ноем. 2023Обновена
Илияна Кирилова

Въз основа на акт на Министерския съвет, по предложение на министъра на енергетиката, държавата може да придобие вземания на „Български енергиен холдинг“ ЕАД и „Булгаргаз“ ЕАД от „Топлофикация София“ ЕАД с номинален размер до 1 600 000 000 лева, по цена, определена от независим оценител, при спазване на законодателството в областта на държавните помощи. 

Това изненадващо предлага правителството в законопроекта за държавния бюджет за догодина, който вече е внесен в Народното събрание.

В първоначалния вариант на проектозакона за Бюджет 2024  подобна разпоредба липсваше. Няма яснота откъде се появява тази огромна сума от 1.6 млрд. лв. задължения на "Топлофикация София".

По-рано тази година служебният министър на енергетиката Росен Христов съобщи, че столичната топлофикация е изплатила в периода септември 2022 г. - април 2023 г. 640 млн. лева от своите задължения към "Булгаргаз". Топлофикационното дружество все още дължи 695 млн. лева на обществения доставчик към 30 април 2023 година. Очакванията на министъра на енергетиката бяха до 1 юли, тоест до края на регулаторния период, тези задължения да намалеят до 640 млн. лева.

 

На няколко пъти досега е била лансирана идеята държавата да покрие хроничните задължения на общинското дружество "Топлофикация София" като придобие дял в него. От законопроекта за бюджет 2024 не става ясно дали тази схема ще бъде приложена. Няма информация и в тригодишната бюджетна прогноза, която съпътства бюджета.

Посочва се единствено, че за плащанията по придобиването на вземанията на столичното парно Министерският съвет ще минат през бюджета на Министерството на енергетиката.

 

Преди година

През ноември 2022 г. темата за борчовете на общинското предприятията пак бяха гореща тема. От БСП-София настояваха, че единственото спасение е топлофикацията отново да стане държавно дружество - срещу поемане на задълженията от бюджета, за да може да получи финансиране по Плана за въззстановяне и устойчивост.

Тогава шефът на "Топлофикация- София" призна, че се очаква в края на отоплителния сезон задълженията да надхвърлят 1.5 милиарда, от които 750 млн. лв. към  "Булгаргаз" и над 800 млн. към БЕХ. ще достигнат 750 млн. лева, а към Българския енергиен холдинг (БЕХ) - над 800 млн. лева. 
Това бе една от причините столичните общинари да гласуват откриване на процедура за намиране на външен инвеститор. Но развитие няма. 

При задължения от над 1.5 млрд. лева обаче трудно ще се намери инвестотир, който да поеме 1.6 млрд. задължения и да инвестира още толкова в модернидацията.  

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата