facebook
twitter

Първа страница

Държавата прибра по 100 лева от най-безпомощните

За да получат асистентска грижа, над 15 хил. души се отказаха от добавките към пенсиите си
12758
Илияна Кирилова

Около 15 000 души с тежки трайни увреждания ще загубят 99.50 лв. добавка към пенсиите си, тъй като държавата ще си прибере парите, които отпуска за чужда помощ, за да плати с тях възнагражденията на личните им асистенти. Това вече се случи с около 5360 души, сключили до 30 август тристранни договори с общината и личния си асистент. Вместо в техните сметки, тези близо сто лева бяха препратени от АСП към кметовете на общините, доставчик на услугата. Заради личните асистенти се орязва с до 380 лв. и помощта на децата с тежки увреждания, като в повечето парите се връщат обратно в семейството под формата на заплата за родителя, който полага грижи за тях.

Покрай трансформирането на плащанията за чужда помощ част от пенсионерите получиха от НОИ пенсиите си със закъснение, включително и тези, които не са заявили намерение да се възползват от асистентска подкрепа по новия механизъм. Парите, които възрастните инвалиди губят, са в размер на 75% от социалната пенсия за старост, или 99.50 лв. към момента. Те се отпускат съгласно Кодекса за социално осигуряване. Законът не поставя условие получателят да не участва в други програми за асистент. За да избегнат теча на пари от мизерните си пенсии, 7043 лица с право на чужда помощ са предпочели да ползват услугата личен асистент по стария механизъм. Програмите с държавно финансиране, които бяха удължени и ще работят до края на тази година, дават право на безплатен асистент на хората с тежки увреждания, които не могат да се справят сами с ежедневието, без да ги лишават от добавката за чужда помощ. Какво ще се случи с тези над 7 хиляди души обаче не е ясно, ако програмата с държавно финансиране не продължи и след 1 януари 2020 г. 

По новия закон за личната помощ държавата не предоставя даром асистентската услуга. Всеки човек с увреждане трябва да избира дали да се прости с добавката, която получава към пенсията си за чужда помощ, или да се откаже от жизнено важната за него подкрепа в бита. Пред тази дилема са изправени около 77 хиляди души с процент на увреждане над 90 и над 90 на сто и право на чужда помощ, на които НОИ изплаща допълващите суми към пенсиите. Тези, които изберат правото си на личен асистент по новия механизъм, дават изричното си съгласие НОИ  да превежда добавката им от близо сто лева в сметките на АСП, която от своя страна ги изпраща към общините след сключен договор с личния асистент.

За да не се лишат от парите, с които могат да си купят храна и лекарства, въпреки своята безпомощност, хората масово се отказват от правото си на личен асистент по новия закон и се оправят с помощта на близки, кой както може. Особено тези, които са получили индивидуална оценка, даваща им право на асистентска помощ под 100 часа в месеца. Защото законът не прави разлика между два и осем часа на ден предоставена услуга и отнема по сто лева от всички. Останалите избират за свой помощник човек от роднинския си кръг. Справка от АСП за в. "Сега" сочи, че от 5360 сключени до края на август тристранни договори, 4323 са между човек с увреждане и близък роднина. Така изтеклите пари от добавката на човека с увреждане се връщат обратно в домакинството при ставка 3.37 лв. на час за асистентския труд за 2019 г. В семействата с деца с увреждане пък влизат малко повече от отнетите 380 лева, тъй като минималната заплата на родителите, поели грижа за децата си, се облага с данъци и осигуровки. Те би трябвало да получават след промяната чисто 434 лв.

 

 

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Новият закон за личната помощ върви към нови проблеми

03.10.2019

ИСКРА ЦЕНКОВА

1378
19 000 хора с увреждания се отказват от помощи заради личен асистент

16.10.2019

ИСКРА ЦЕНКОВА

415
Личните асистенти вече се осигуряват по нов ред

03.09.2019

ИСКРА ЦЕНКОВА

1854 4

Коментари

zumer

Какво ли би се случило, ако близките на хората с увреждане ги изоставят на грижата на държавата?

Някой замисля ли си ?

Защото близките, които се грижат за хора с увреждания, рано или късно започват да изнемогват.

Финансово, психически.

На никого не му го пожелавам.

Стреса е нечовешки.😞

ahil

  Неуважаеми журналисти от в-к "Сега",

Пускате поредния материал по темата,в който отново поставяте едностранчиво проблема.В продължение на 10 години съществуваше огромната несправедливост много малка част от лицата с определена ЧП да я получават и едновременно да ползват и услуга личен или социален асистент.По данни на М. Манолова от миналата година това са 11 158 души от около 77 000.Останалите разполагаха само с въпросната добавка,която днес е 99,50,беше 94 лв,преди това 90 лв. ....Точно тези най-облагодетелствани от този модел лица поискаха ЗЛП и участваха в протести и палаткови лагери,за да изнудят правителството да приеме този Закон. Защо не се загрижите за всички останали над 60 000 лица,които не са подали заявление за оценка на потребностите и които си осигуряват личната помощ чрез тези 99,50 лв. на месец?Това са 3,30 лв. на ден за болногледачът,който си стои у дома и се грижи за своя близък денонощно! В момента лице 100 % СЧП,възползвало се от ЗЛП получава 400 -560 лв. под формата на асистентска услуга,а друг също 100 % СЧП има жалките 99,50 за да си осигури подкрепата,която му е потребна! Разлика 4-5 пъти! Как ги видяхте тези "най-безпомощни" 15 000,а оставате слепи за другите 60 000 човека с присъдено от ТЕЛК право на Чужда помощ? Защо не коментирате безумията на този Закон - да не се взема под внимание % от ТЕЛК;  социални работници да оценяват от колко часа помощ има нужда едно лице; усложнената процедура,която поставя допълнителни препятствия пред хората и ги отказва да се включат в механизма ЛП!Същото е и с помощните средства!

"7043 лица с право на чужда помощ са предпочели да ползват услугата личен асистент по стария механизъм" Допускам,че те НЕ  са с ЧП,а са под 90 % степен на увреждане,като за тях програмите бяха удължени до края на годината.Тези хора и през миналата година са разполагали с асистентска услуга,а огромната маса лица с определена ЧП бяха и са с 99,50 лв. ДЧП! Разбирате ли, че този екип на МТСП провежда една крайно безпринципна политика.

Stern

Нищо неочаквано.

В сегашния си вид държавата България не може (не иска) да си прибере милионите от Домусчиев, Банев и т.н. приватизатори, неспазващи приватизационните си договори, но пък безпроблемно прибира от най-бедните и беззащитните.

Хумангоид

"Борисов докладва на НАТО, че сме преизпълнили разходите за отбрана"

Ей туй е важното! Стига дребнотемие! Погледнете по-широко на мизерията си! 

Антей

 

Абе, хора българи сънародници,

 

не смятате ли, че вече е дошло крайното време

при което трябва да ПЕРСОНАЛИЗИРАМЕ отговорността

 

на ЧИНОВНИЦИТЕ поименно - за причиняваните

щети и страдания, в случая на най-безпомощните.

 

Хайде стига са се крили под шлифера на Борисов,

защото по този 13-годишен начин

 

с тази чиновническа класа в България -

няма да настъпи никога ПРОМЯНАта!

.........................

 

п.с. Извинете, но нали омбудсмана надигна голяма защита

за тези хора и специално имаше искания

по закона за личната помощ!

И какво стана - седна в ... инвалидна количка.

Дали това ли е начин да покажеш съпричастност, 

към страданието на тези унижени хора.

 

Чиновниците поименно!

Не - държавата! А - кои точно са "творците".

Иначе ще си продължаваме все така - до края на света!

 

⚓️

 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×