facebook
twitter

България

Личните асистенти вече се осигуряват по нов ред

15 539 чакат да се включат в новата процедура, само 1700 са с подписан договор
3 144
 Илияна Кирилова

1700 тристранни договора за предоставяне на лична помощ на хора с двигателни и умствени увреждания са сключени до края на август в общините от цялата страна по новия закон, съобщиха от Агенцията за социално подпомагане. До края на август 15 539 души с тежки увреждания и право на асистент са приели условията за включване в новата процедура, а социалните работници вече са оценили функционалните затруднения и лични нужди от асистентска подкрепа на 13 976 от тях.

От 1 септември е в сила нов ред за предоставяне на лична помощ на хората с увреждания. Те преминават индивидуална оценка на потребностите си, след което се определя видът на нужната им подкрепа. Въз основа на заключенията в индивидуалната оценка дирекция "Социално подпомагане" издава направление за лична помощ с определен брой часове, който може да е до 168 часа, т.е. максимум 8 часа на ден. Право на лична помощ по новия закон имат хората с увреждания с право на чужда помощ с определени 90 и над 90 на сто вид и степен на увреждане или степен на трайно намалена работоспособност; деца с право на чужда помощ с определени 50 и над 50 на сто вид и степен на увреждане или степен на трайно намалена работоспособност; деца без право на чужда помощ с определени 90 и над 90 на сто вид и степен на увреждане или степен на трайно намалена работоспособност.

Много от правоимащите обаче не искат да се възползват от новия закон, тъй като заради личната подкрепа трябва да се откажат от други плащания. Хората, които получават добавка за чужда помощ по линия на НОИ (99.50 лв.), трябва да я преотстъпят на общините, които осигуряват лични асистенти. Децата, които получават максималната помощ от 930 лв., трябва да се откажат от част от парите - до 380 лв., които отиват за покриване на заплатата на асистента. При тях обаче проблем няма, тъй като в повечето случаи за тях полага грижи родител и сумата остава в семейството, а и конкретната удръжка зависи от броя часове на подкрепата. При другите отказът от стотината лева дори не гарантира достатъчен брой часове асистент. Поради тази причина много от тези, които до момента са ползвали услугата по старата програма, финансирана от държавния бюджет, са предпочели да останат в нея.

 

В масовите случаи в ролята на личен асистент досега са влезли хора от роднинския кръг на човека с увреждане, които и досега са полагали грижата за тях, установи проверка на "Сега" в различни социални дирекции в страната. Хората, които нямат роднина, с когото да подпишат тристранния договор с общината като доставчик на услугата, обаче се опасяват, че могат да останат и без нужната им помощ. Общините в момента усилено им търсят помощник в бита, но кандидатите за лични асистенти се намират трудно, тъй като тежката и отговорна работа е и нископлатена. Съгласно закона за асистенти могат да кандидатстват лица, наети по трудов договор при друг работодател при съобразяване изискванията на Кодекса на труда, както и лица, придобили право на пенсия.  

Подадените до момента заявления за изготвяне на индивидуална оценка по новия механизъм са 138 183, като от началото на април до края на август социалните работници са дали становището си по новата точкова система за потребности на 124 113 от тях. Новият механизъм за оценка на личните потребности е и за друг вид подкрепа, включително и финансова. Методиката беше посрещната с негодувание от хората с увреждания заради субективността на наложените изчисления по точковата система. Моделът, който влезе в сила от началото на април, включва самооценка на човека с увреждане и констатациите и заключенията на служителите от специално създадените звена към Дирекциите на социалното подпомагане. Недоволството идваше от това, че те не притежават нужните задълбочени познания върху медицинските диагнози и произтичащите от тях функционални дефицити. 

НЕИЗВЕСТНОСТ

Припомняме, че работата на програмата, субсидирана с държавни средства, беше удължена до края на 2019 г. Тя трябваше да прекрати действието си в края на август с влизането в сила на новите правила за личен асистент. Така много хора, които до този момент са ползвали социален асистент, личен и домашен помощник, но не отговарят на условията на новия закон, бяха изправени пред опасността да останат без каквато и да е подкрепа. На този етап от социалното министерство все още нямат отговор на въпроса каква ще е съдбата на хилядите, които негодуват срещу новите правила, след края на тази година.

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

С 4.2 млн. лв. ще се финансират работни места за хора с увреждания

26.05.2020

166 3
МТСП пусна денонощен телефон за хората с увреждания

20.03.2020

599
Сачева отказва да се срещне с протестиращите майки

05.03.2020

3465 8

Коментари

Apolitichen

Общините в момента усилено им търсят помощник в бита, но кандидатите за лични асистенти се намират трудно, тъй като тежката и отговорна работа е и нископлатена.

Общините що не предложат някакво кариерно развитие на личните асистенти? Напр. след две години да стават главни асистенти, а след хабилитация - професори на общината.

dobadoba

Действителен случай.

Преди години баба(Бог да я прости) беше на легло, обгрижвана от роднини.

Един от тях(който беше до нея почти непрекъснато) кандидатства като посочените тук личен асистент, и без това беше безработен.

Мотаха ни по институции безкрайно, и аз лично чаках на няколко опашки.

Получихме заветното 'да' два месеца след като баба почина.

Та така, толкова за посочените в статията агенции, дирекции и т.н.

⚓️

kaily
снимка на kaily

Те възрастните внезапно падат и остават неподвижни, а системата е така направена, че мотаят телковете и документите достатъчно дълго, така че болните отдавна са преминали в един по-добър свят, когато се получи разрешение за асистент. На една позната почина свекърва ѝ след година и половина мотаене, което така и не стигна доникъде. Същото положение е и с инвалидните столове и прочее.

ahil

Медиите допринесоха за приемането на този лош Закон,като през миналата година не дадоха трибуна на тези,които бяха срещу него.Тогава само се пишеше и говорише :"Майките","майките".....само майките на деца с увреждане бяха в центъра на внимание,а самите нуждаещи се лица останаха забравени.Какво значи социални работници да "оценяват" от колко часа има нужда лице 100% СЧП? Нищо друго освен подигравка.Дами и господа журналисти,замислете се защо инвалидите масово бойкотират този Закон!Не е само заради ДЧП.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×