Медия без
политическа реклама

Бизнесът иска да се зачитат само платени осигуровки

Работодателските организации заплашват да бойкотират тристранната комисия

22 Ноем. 2019
Илияна Кирилова

След синдикатите работодателите също поставиха ултиматум на правителството за болничните. Тази седмица Борисов спря идеята за неплатен първи ден от отпуска по болест, след като синдикатите заплашиха със стачка, вкл. и на учителите. Сега асоциацията на работодателските организации обяви, че няма да влиза в тристранка, докато в нея не се внесе за обсъждане прехвърлянето на първите три дни от болничния към НОИ. Организациите се обединяват около това искане, въпреки че досега защитаваха различни позиции.

Асоциацията излиза с няколко предложения за решаване на проблема с фалшивите болнични, сред които отново има и такива, които ще посегнат на осигурителните права на добросъвестни граждани. Оттам настояват изплащането на всички краткосрочни обезщетения и пенсии за осигурителен стаж да се обвърже с изплатените осигурителни вноски. Сега гражданите са защитени от некоректни работодатели с правилото, че получават права при начислени осигуровки, дори те да не са реално платени. Противното означава да бъдат наказани, без да имат вина. Тази възможност обаче се ползва от "фабрики за бременни и болни", които начисляват високи осигуровки, без да ги плащат, след което източват обезщетения от НОИ. Засичането на такива измами би следвало да е обект на засилен контрол, а не покрай некоректните отново да бъдат наказани добросъвестните, както предлага бизнесът.

Социалният министър Бисер Петков тези дни също поднови своите предложения за промени в болничния. Той предлага работодателите да плащат до 15 дни от временната неработоспособност през една календарна година - режим, съществувал до 2006 г. Друга възможна мярка според него е да се върне максималният срок на болничния лист, издаван от личния лекар, от 14 на 7 дни.

 

КОНСТРУКТИВНО

Работодателите настояват да се въведе адекватна оценка на риска, която да открои злоупотребите по общини, икономически дейности, длъжности, възрастови групи. Друго тяхно предложение е службите по трудова медицина да правят заверка на издадените болнични за определени заболявания по искане на работодателя.

Още по темата