facebook
twitter

България

Бизнесът иска да се зачитат само платени осигуровки

Работодателските организации заплашват да бойкотират тристранната комисия
1 433
 Илияна Кирилова

След синдикатите работодателите също поставиха ултиматум на правителството за болничните. Тази седмица Борисов спря идеята за неплатен първи ден от отпуска по болест, след като синдикатите заплашиха със стачка, вкл. и на учителите. Сега асоциацията на работодателските организации обяви, че няма да влиза в тристранка, докато в нея не се внесе за обсъждане прехвърлянето на първите три дни от болничния към НОИ. Организациите се обединяват около това искане, въпреки че досега защитаваха различни позиции.

Асоциацията излиза с няколко предложения за решаване на проблема с фалшивите болнични, сред които отново има и такива, които ще посегнат на осигурителните права на добросъвестни граждани. Оттам настояват изплащането на всички краткосрочни обезщетения и пенсии за осигурителен стаж да се обвърже с изплатените осигурителни вноски. Сега гражданите са защитени от некоректни работодатели с правилото, че получават права при начислени осигуровки, дори те да не са реално платени. Противното означава да бъдат наказани, без да имат вина. Тази възможност обаче се ползва от "фабрики за бременни и болни", които начисляват високи осигуровки, без да ги плащат, след което източват обезщетения от НОИ. Засичането на такива измами би следвало да е обект на засилен контрол, а не покрай некоректните отново да бъдат наказани добросъвестните, както предлага бизнесът.

Социалният министър Бисер Петков тези дни също поднови своите предложения за промени в болничния. Той предлага работодателите да плащат до 15 дни от временната неработоспособност през една календарна година - режим, съществувал до 2006 г. Друга възможна мярка според него е да се върне максималният срок на болничния лист, издаван от личния лекар, от 14 на 7 дни.

 

КОНСТРУКТИВНО

Работодателите настояват да се въведе адекватна оценка на риска, която да открои злоупотребите по общини, икономически дейности, длъжности, възрастови групи. Друго тяхно предложение е службите по трудова медицина да правят заверка на издадените болнични за определени заболявания по искане на работодателя.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Синдикати и работодатели впрегнати да бранят управлението

14.07.2020

ЙОАНА ПЕТРОВА

2917 40
До работниците стигнаха 115 млн. лв. от 1 млрд. лв. за компенсации

29.06.2020

Обновена

1019 7
Максималният осигурителен доход ще се вдига всяка година

17.06.2020

Обновена

3232 3

Коментари

Случаен минувач

Тия номера с фалшивите болнични не са българско изобретение или някаква българска страст да изкараме безплатна почивка, има го навсякъде. От времето, когато съм работил в Англия знам, че няма нужда дори да ходиш на лекар, може просто да се обадиш на шефа и да кажеш, че не ти е добре, и няма да дойдеш на работа. Но това е позволено 1-2 пъти годишно... Проблемът обаче и там се обсъжда активно, ето тук например https://www.bbc.co.uk/news/business-50486921

it4

минаващ случайно, ако се обадиш на шефа си, тогава не ти се плаща нищо, и  при нас  го има това - неплатен отпуск по споразумение като здравната осигуровка си я плаща човека, тук става дума  кой да плати първите   дни на болничния...

Влез или се регистрирай за да коментираш