Медия без
политическа реклама

В "Метрополитен" се разбраха за увеличението на заплатите

Всички работещи и служители без машинистите ще получат една и съща сума

20 Март 2024
Стоян Братоев
Илияна Кирилова
Стоян Братоев

Синдикатите в столичното общинско дружество "Метрополитен" са постигнали споразумение как да се разпределят парите, отпуснати за увеличение на заплатите на работещите от Столична община. За това съобщиха от Федерацията на транспортните синдикати. "Днес се проведе финална среща между ръководството на дружеството и синдикалните организации. След нелеки преговори и проведен на 15 март протест от ФТС бе подписано компромисно споразумение, което предвижда: увеличение на възнагражденията на всички работници (без машинистите) с равна сума от 248 лева. Увеличението на заплатите на машинистите ще е диференцирано, по отделна схема, с цел намаляване на разликите в заплащането. Предстои да започне работа по съставянето на механизъм с обективни критерии за намаляване на разликите и в останалите длъжности", се казва в съобщението на ФТС. 

Както "Сега" писа, през февруари кметът на София Васил Терзиев и синдикатите в общинските транспортни дружества подписаха споразумение за ръст на възнагражденията с 15 на сто, считано от 1 март. След това обаче стана ясно, че в "Метрополитен" не могат да се разберат как да се разпредели отпусната сума, като част от работещите не са съгласни възнагражденията на всички служители да се вдигат с един и същ процент, тъй като и в момента в дружеството има големи разлики в заплащането и това ще доведе до още по-големи различия. През седмицата шефът на фирмата инж. Стоян Братоев съобщи в СОС, че в "Метрополитен" има 109 категории служители и че увеличенията на заплатите с проценти назад през годините е отворила сериозна "ножица" в заплащането. Разликите били натрупани за около 10 категории, като при някои от тях разминаванията достигали до 50 на сто за една и съща категория труд. "Ако сега се реализира изцяло процентно увеличение с 15 на сто, разликата при някои служители на едни и същи длъжности ще е 300 лв., а разликите в месечните им възнаграждения, което сега е 1000 лв., ще достигнат до 1300 лв., което обяснимо води до недоволство", поясни той.

Впоследствие от КТ "Подкрепа" призоваха общинските съветници да бъдат арбитри в спора им с КНСБ, като прогнозира, че двата синдиката няма да стигнат до споразумение. "Не искам от вас да вземете страната на "Подкрепа" или на КНСБ, но вие като общински съветници трябва да кажете кое е справедливото в този спор. Веднъж завинаги трябва да се започне редукция на тези разлики за един и същи труд", коментира шефът на "Подкрепа" в "Метрополитен" Иван Кирилов.    

Още по темата