Quantcast

Медия без
политическа реклама

10 години се бави откриването на нов ГКПП със Сърбия

16 Март 2020ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Повече от 10 години се отлага откриването на новия граничен контролно-пропускателен пункт (ГКПП) между България и Сърбия – „Банкя-Петачинци“. Въпреки че между двете страни има подписано споразумение, родните институции нямат никаква представа кога и дали въобще дълго обещаваният пункт ще стане действителност.

Такъв извод може да се направи от парламентарно питане по въпроса от депутата на БСП Любомир Бонев към външния ни минстър Екатерина Захариева.

Преговорите между България и Сърбия за пункта са приключени още през 2007 г. и на 27 юли с.г. е подписана и необходимата за това спогодба. На българската страна й отнема 2 години, за да утвърди споразумението с решение на Министерския съвет, което е публикувано чак на 17 септември 2009 г. По-нататъшен практически напредък няма и досега, макар че темата спорадично се повдига в някои институции, включително в Народното събрание.

От външно министерство смятат, че работата им е приключена с договарянето и подписването на двустранното споразумение и свалят от себе си всякаква друга отговорност по случая.

„Обсъждането на всички въпроси, свързани с фактическото откриване на нови гранични контролно-пропускателни пунктове, е от компетентността на Междуведомствения съвет по въпросите на граничния контрол“, който се оглавява от шефа на МВР, изтъква Екатерина Захариева. И уверява, че ще подкрепи изграждането на „Банкя-Петачинци“ при следващото заседание на съвета. Кога органът ще бъде свикан и дали въпросът въобще ще бъде поставен на дневен ред, не се знае. Така въпросът остава висящ.

ПРИОРИТЕТ

Евентуалната причина за пълната липса на развитие по проекта „Банкя-Петачинци“ е, че българската държава е избрала да работи за осъществяването на другия заплануван ГКПП със Сърбия – „Салаш-Ново корито“. Поне така твърди Екатерина Захариева, според която решение в този дух е било взето на заседание на споменатия Междуведомствен съвет от 16 юли 2018 г. Български и сръбски представители дори са му правили първа копка доста преди това – през 2014 г. И досега обаче границата в района се отваря само за традиционния международен граничен събор при прохода Кадъ боаз.

Ключови думи:

ГКПП, Сърбия, Банкя

Още по темата