Медия без
политическа реклама

От 1 септември депутатите ще заседават в бившия партиен дом

Очакват ги промените в Конституцията, а евентуално и в Изборния кодекс

23 Авг. 2023Обновена
Илияна Димитрова

От 1 септември депутатите се завръщат на работа след лятната си ваканция. Те обаче няма повече да заседават в основната сграда на площад "Народно събрание", а в бившия партиен дом. Така ще бъде поне няколко години, докато основната сграда се ремонтира.

Септември се очертава като началото на най-важния период за настоящия парламент. На първо място, управляващото мнозинство на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС трябва да започне работа по промените в Конституцията. Затова беше създадена специална комисия, която досега е провела само едно заседание. Трябва да се случи, най-накрая, и общественото обсъждане на конституционния проект. По него досега депутатите не са пожелали да чуят нито едно външно мнение, освен на няколко подбрани от тях юристи и неправителствени организации.

Предстои и да се разбере дали депутатите ще се осмелят да бъркат в Изборния кодекс, при положение, че до местния вот остават 2 месеца. В мнозинството има остро противопоставяне по въпроса дали машинният вот трябва да се върне като основен метод на гласуване. Съществуват и технически въпроси, които обаче са важни за плавното провеждане на изборите - например, циркулиращата в публичното пространство идея да се увеличи срокът между първото гласуване и балотажа от 7 на 14 дни, за да се улесни подготовката на втория тур.

Депутатите се готвят да преработят Закона за съдебната власт - за пореден път, а също и Закона за обществените поръчки. Трябва да довършат и приемането на промени в Наказателния кодекс, свързани с утежняването на наказанията за домашно насилие.

РАБОТНО МЯСТО

Парламентарните заседания за кратко се преместиха в партийния дом в края на последното управление на ГЕРБ. През 2021 г. обаче ИТН предложиха да се върнат обратно в сградата на пл. "Народно събрание", което смятат за "символ на парламентаризма", а залата в партийния дом - за "паметник на комунизма". От тогава до сега пленарната зала в някогашната щабквартира на бившата БКП остава празна, след като за реконструкцията й бяха хвърлени 23 млн. лв. В края на юли т.г. съпредседателят на ИТН Тошко Йорданов алармира, че за въпросната зала са били заделени допълнителни 7 млн. лв. за нововъведения, които, по думите му, управляващите дават за "щуротии с ясното съзнание, че вътре има много приятни комисионни”.

В началото на месеца председателят на парламента Росен Желязков разведе репортери от подбрани от него медии из новото работно място на народните представители. Тогава той обяснил, че смяната на работното място е била подкрепена от всички парламентарни групи, с изклюмение на ИТН.

Още по темата