Quantcast

Медия без
политическа реклама

Цацаров и Гешев са на работно посещение в Турция

26 Ноем. 2018
БГНЕС архив

Главният прокурор Сотир Цацаров е на работно посещение в Анкара по покана на турския си колега Мехмет Акарджа, съобщава прокуратурата. В турската столица Цацаров е придружаван от зам. - главния прокурор Иван Гешев и от завеждащия отдел „Международен“ във ВКП Цветомир Йосифов.

Основни теми на разговор между двете страни щели да са сътрудничеството по наказателноправни въпроси и противодействието на организираната престъпност. Сотир Цацаров и Мехмет Акарджа щели да обсъдят и идея за създаване на Консултативен форум на главните прокурори от балканските страни. Форматът целял да стимулира и подобри сътрудничеството помежду им чрез регулярни срещи и обмен на добри практики.

Програмата на българската делегация включва също срещи с министъра на правосъдието на Република Турция Абдулхамит Гюл и с председателя на Върховния апелативен съд Исмаил Рушту Чирит, добавя държавното обвинение.

Това е четвърта среща между главните прокурори на България и Турция, след като през юни 2014 г. между прокуратурите на двете страни бе подписано Споразумение за сътрудничество.

 

"Сега" припомня:

От съобщението не става ясно за какви конкретни въпроси ще се говори на срещите, но в момента в Турция е Димитър Желязков-Очите, който трябваше да бъде върнат в България. Освен това с Турция има да се решава случая с четиримата български гранични полицаи, обвинени от турското правосъдие за убийство на турски моряк и за които България вече няколко пъти даде да се разбере, че ще защити и няма да предаде. Отделно от това през последните години темата за контрабандата на цигари през Турция и България стана остър въпрос.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?