facebook
twitter

Горещи новини

Българският комисар в ЕК с ресор "Образование и култура"

6703
Илияна Кирилова
Мария Габриел

България ще получи ресор „Образование и култура” в новата Европейска комисия (ЕК). За това съобщи, позовавайки се неофициално на свои източници, Нова ТВ.

Според изтеклата информация новата ЕК ще има двама изпълнителни заместник-председатели - Франс Тимермас със специален сектор „Климат” и Маргрете Вестагер с „Дигиталиазация”. Предвижда се за комисар по отбраната да бъде избран бившият говорител на комисията - Маргаритис Схинас от Гърция.

За Върховенството на закона очаквано е посочена чешката комисарка Вера Юрова, а Румъния получава ресор „Транспорт”. Земеделието отива при поляците, а три от основните ресори - „Конкуренция”, „Икономика” и „Търговия” съответно се разпределят между Франция, Финландия и Ирландия. Политическите сили са разпределени в новия състав на комисията по следния начин: социалистите с десет комисари, девет комисари и председател на ЕК за ЕНП и пет за "Обнови", които са бившите либерали.

Българският кандидат за еврокомисар е Мария Габриел, която бе номинирана от правителството. В предишния състав на комисията тя бе комисар по цифровата икономика и общество. В края на миналия месец се появиха информации, че България настоява за ресор "Земеделие". Премиерът Бойко Борисов обаче ги опроверга, тъй като там всичко било предварително ясно и разпределено и заяви, че ще искаме модерен ресор - като "Високи технологии и киберсигурност".

Новата Европейска комисия трябва да започне работа на 1 ноември, ако изслушванията на номинираните комисари в Европарламента минат успешно. Комисарите ще бъдат препитвани от ресорните комисии в Европейския парламент в началото на октомври.

Новоизбраната председателка на Комисията Урсула фон дер Лайен ще представи официално състава на кабинета си във вторник, след като през последните седмици редеше и препитваше номинираните комисари за тяхната компетентност. Последната част от пъзела бе наместена след като в петък Италия представи своя кандидат, бившия премиер социалист Паоло Джентилони. Любопитна подробност е, че освен председателката, която е с аристократичен произход, в кабинета й влиза още един потомствен аристократ. Това е Джентилони.

До вторник биха могли да настъпят промени както в ресорите, така и в имената на бъдещите комисари, съобщи късно в събота БНТ. От българска страна засега няма коментар.

 

51

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Борисов: Зелената сделка е голям проблем за България

06.02.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

2047 36
Мария Габриел: Науката ни позволява да бъдем създатели

25.01.2020

1004 31
"Приятелят Орбан" ще запали чергата на Борисов

17.01.2020

СВЕТОСЛАВ ТЕРЗИЕВ

14609 11

Коментари

Страници

сталкер пустиняк

Майчице! 

last

"Ега ти образованието и културата щом аз съм им министърка"  - перефраза на един министър от зората на демокрацията...

Luis Man Gaal

Сбъркана работа. Вместо да търсим за работата човек, търсим на човека работа. Не е ли по-правилно първо да си видим ресора и тогава да предложим подходящ специалист, пардон, експерт. 

mitkomm

Ресора няма никакво значение, важното е нашият човек да е начело- помиярска история.На всички управленски нива е така, за това сме на този хал- последни по всичко в Европа и в половината свят!

Нафарфор

по-скоро Майката!

sanivelev
снимка на sanivelev

Аз ли не разбирам - обаче, не трябва ли първо да се разпределят ресорите по държави и след това държавите да излъчват своите кандидати. Поне да имат нещо общо с поста, който ще заемат. 

вила

Така е,ама марчето е пробвана и става за  всичко.Най-неграмотното население,43 %           с дипломи за средно образование са  неграмотни функционално,според МОН-става.

erkek

"Синовете на Великата мечка" да се изучава от яслите до n-ти клас!

Станахме за кашмер с полуграмотния си МП!

ThePal
снимка на ThePal

Грешиш ! Баце не е и чувал за Лизелоте Велскопф Хенрих

Hasta la vista

Абе може и да е чувал, ама е трудно за произнасяне име! Виж Карл Май е къде къде по лесно...

аман бе

"Баце не е и чувал за Лизелоте Велскопф Хенрих"

Както и за Токай-ито. Винету е друга бира. ?

сталкер пустиняк

И защо пък не? Та нали в България всеки разбира от образование и футбол, всеки е минал през системата на средното образование и всеки е ритал мачле. Та тази мома е подходяща. Само да не почне да разработва програми за правилното хранене, че като я гледам...

Ад мин

?

Пропущил си, че тук сички сме парле ву франсе, а пък най-паче французката снаха със звучното българско име Габриел

Johnny2965

Отново сме свидетели на прилагането на един стар принцип - най-незначителните в едно управление да оглавяват образованието и културата.

Но нима някой си представя България да оглави икономиката на ЕС?

Карапетров

Няма проблем да ни дадат и икономиката. Каквото и да ѝ дадат, не може да нанесе никакви поразии. 

Проблемът е, че за поразиите не е необходимо нейното участие. Останалите се справят достатъчно добре и без нея. 

PlaNed
снимка на PlaNed

Ресора ни е даден заради огромните успехи, постигнати от територията, в ликвидиране на образованието.

За кОлтурата, ние си знаем!

JollyRoger's

Ужаст! "Постните дробчета"!

Ако е вярно, Демиургът ще апоплектира. ?

Simplified Solu...
снимка на Simplified Solutions 2

Ако е вярно, Демиургът ще апоплектира.

 

Що? И там ли  "всичко е предварително ясно и разпределено"?  ?

JollyRoger's

Ами, ами! Скубят се и се щипят до последно! А и Ути вече бърка таратор за Веждиту в Париж, та на Мара единственото спасение остава пълненето на суджуци... ?

Пропуснат е бюджетарът, ама от джуркалисти - толкоз. 

Звън®
снимка на Звън®

Чуя ли за комисарката Култура, иде ми да хвана за ...

тютюн

Значи все пак има някаква полза ?

полк. дървингов
снимка на полк. дървингов

Урсула фон дер...не е потомствена аристрократка, само е омъжена за такъв.

маняна
снимка на маняна

На Мария първо е бил предложен поста Комисар Рекс, но препитването не минало гладко. 

Stern

Очаква утре Баце да се изтъпани и да обясни, че всъщност вече не се интересува от ресор дигитализация, всъщност не се е интересувал, просто някой е пуснал мухата.

А сериозно, това е поредната подигравка на ЕК към Него и територията Му. Страната, устойчиво заемаща последното място в ЕС на PISA-тестовете и излъчила за културни министри личности от Вежди до "Ало, Банов съм" да има комисар по образование и култура. Сигурен съм, че Той няма да схване жлъчта на тази номинация, но ще схване, че в този ресор далавера няма. Е, може и да паднат някакви евра по някоя образователна или културна програма, но ще са трохи, в сравнение с транспорт, земеделие, околна среда.

Дане не се окаже и че Сталинка няма да е шеф на МВФ, че ще се вдига кръвно.

Тринити

България ще получи ресор „Образование и култура” в новата Европейска комисия (ЕК)

Е, амъ ръзбиръ съ!Ъфкорс, че баш туй най ни приляга!Мал*умния диктатор, който управлява тукашния бантустан не прави разлика между образование и убразование.А имахме вече и колтурен министър, дето между четвъртото и петото уиски, видеше ли униформен, припкаше да му шибне някой шамар.

 

ThePal
снимка на ThePal

Явно вероятността да се краде е минимална, за да ни дадат този отговорен ресор. Дано поне остане някое юро за един Тръгълник500 в Хаджидимово

protor

Сега и Гоце Делчев ще се уреди европейска столица на културата. 

Звън®
снимка на Звън®

Ако Тиквоний I Хипертоник се задържи още един мандат, това кухоглаво женче може да стане комисарка и за трети път. Блазе на мъжа й Франсоа - е.ал е цифровизацията, сега ще опъне културата, а мегдан има да натегне и още един ресор.

Forza NATO

Ако е "Търговия", може да си спретват ролеви игри с плащания в спалнята.

 

Интересно дали "Конкуренция" предполага поне тройка или дори по-масови забавления? 

маняна
снимка на маняна

Маргарита Вестагер с ДигиталиАзацията?? е изтеглила най-късата клечка. 

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш