facebook
twitter

Горещи новини

Близки на жестоко убити: Затворете вратата на насилието

773
Снимка:БГНЕС

Близки на жертви на тежки престъпления протестират пред сградата на Народното събрание с искане за справедливи присъди.

"Затворете вратата на насилието", "20 години чакаме справедлива присъда", "Децата не са играчки за педофили!", "Доживотен затвор без право на обжалване за убиеца на Криси!" – са част от надписите на плакатите, издигнати от роднините на жертвите, предаде БГНЕС.

Подписката за промяна в закона при тежки престъпления, която близките на убитото момиченце от сливенското село Сотиря започнаха, ще бъде предадена на депутатите. В кметството на селото всекидневно пристигат стотици пратки с нови подписи в подкрепа на такава законова промяна.

Непознати от цялата страна са организирали пунктове и доброволни групи за събиране на подписи за най-тежкото наказание. Сега законът предвижда при самопризнание присъдите на извършителите да бъдат намалени.

"Искаме доживотните присъди да не бъдат намалявани, да няма споразумения при положение, че си е признал", заяви бабата на убитата Криси от Сотиря. Милка Георгиева носи на протеста училищната раничка на своята внучка, в която са прибрани 15 882 подписа в подкрепа на желаната промяна.

Продължава събирането на подписи, а подписката ще продължи, докато делото на убиеца на Криси влезе в съда, заяви Милка Георгиева.

На протеста пред Народното събрание, освен нея са още майката на Дарина, която беше убита заедно с детето си през 2018 г. от съпруга ѝ, бащата на убитата студентка Вероника от Велико Търново.

По-късно следобед правната комисия на Народното събрание ще разгледа предложенията за промени в реда на съкратеното съдебно производство.

БСП, "Обединените патриоти" и "Воля" предлагат отпадане на възможността за съкратено производство и намаляване на присъдата при убийства и престъпления, довели до тежки телесни повреди. От ГЕРБ искат запазване на института, но при въвеждане на строги ограничения.

Все още няма коментари

Още

Автобусните превозвачи може да спрат да возят пътници на 13 януари

13.12.2019

342 1
Гласуването за Цацаров извади наяве прокурорското мнозинство в НС
Парламентът избра Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ

11.12.2019

1388 20

Влез или се регистрирай за да коментираш

×