Quantcast

Медия без
политическа реклама

Бизнеси ще затварят при 80% запълняемост на интензивните легла

Тогава и училища ще пускат кепенци, сочи новият национален план срещу коронавируса

13 Яну. 2022Обновена
Клъстерното райониране с хода на пандемията към 13 януари изглежда по този начин.

Нов Национален оперативен план за противодействие на коронавируса представиха днес в 17 часа премиерът Кирил Петков и министрите Асена Сербезова и Николай Денков. Планът предопределя действията, които ще се предприемат в рамките на очакваната нова вълна. Потвърдиха се първоначалните информации, че водещ става критерият за запълняемост на интензивните легла. Съобразно него ще се предприемат четири типа мерки. Ще се преценява не за страната като цяло, нито по общини, а по региони -  т.нар. клъстери. Страната ще бъде разделена на 6 клъстера, в която влизат по няколко географско близки административни области. За всяка от тях ще има различни мерки, съобразно запълняемостта на интензивните отделения. Процентът на запълняемост, съобразно хода на заразата, бе представен като етапи - първи етап с 50% запълняемост, втори с 60%, трети с 70% и четвърти с 80%. При последния четвърти етап ще се стигне до затваряне на бизнеси, както и на училищата. Все пак при финалния етап за най-малките ученици - от първи до четвърти клас, може да има изключение - те ще остават в клас, ако в общината им заболяемостта е ниска и са налични легла за деца.

Районирането по клъстери ще бъде качено в интернет, като информацията ще се обновява, а и ще съдържа 3 или 5-дневна прогноза за хода на заразата - за да могат семействата и фирмите да планират действията си. Идеята му е да се обединят леглата от няколко области, тоест при нужда пациентите да бъдат пренасочвани, например от Добрич към Варна или Шумен. Петков, който заради карантината си участва в пресконференцията дистанционно, обясни, че в момента повечето клъстери са в първи етап, тоест най-малко рисковия. Един обаче наближавал най-проблемният четвърти. На онлайн картата, която се виждаше в този момент, в тъмночервено бяха областите Габрово, Велико Търново, Русе, Силистра, Разград - това е застрашеният към 13 януари клъстер.

В различните клъстери ще се предприемат различни ограничителни мерки, в зависимост от това на кой от четирите етапа се намират. Наред със съществуващите, Петков обяви и нова подкрепа за бизнеса. ”Тя се отнася само за напълно затворени микро и малки предприятия. В нея ще има 20 процента безвъзмездна помощ от средните нетни приходи от 2021 г. в размер до 100 000 лв. Ако вашият бизнес е затворен заради етап 4, държавата ще ви подпомогне за затворените дни”, заяви той.

Министрите обявиха, че приоритет им е учениците да ходят на училище. ”Към затваряне на училищата и центровете за специална образователна подкрепа ще се преминава само в краен случай, а детските градини няма да бъдат затваряни изобщо”, обяви Денков. По думите му локалните мерки за дезинфекция и дистанция остават, променят се само нивата, с които ще се оценява риска в училище.

Ако се намираме в първия етап на плана - при 50% заети интензивни легла, училищата ще работят, като ще се засили контролът за носенето на маски, осигуряването на физическа дистанция, дезинфекцията, изискването за „зелен сертификат“ за учителите и тестването на учениците без „зелен сертификат“ веднъж седмично. Запазват се заниманията по интереси и груповите дейности, но без да се смесват ученици от различни паралелки. Спират се организирани дейности с ученици като посещения на музеи, изложби, природни обекти и други мероприятия с културна, опознавателна и възпитателна цел, планирани екскурзии, зелени училища, туристически пътувания и др. 

При 60% запълнени интенизвни легла, заниманията по интереси ще спират, без тези в целодневната организация (т.е. в занималните), и то при условие, че не се смесват деца от различни паралелки. Групови дейности за обща и допълнителна подкрепа за личностно развитие ще се провеждат присъствено след изследване за COVID-19 един път седмично. Няма да се тестват притежателите на „зелен сертификат“, както и вече изследваните за редовните присъствени занятия в училище. 

В третия етап - при 70% заети легла, децата от 1 до 4 клас остават да учат присъствено, а 5-12 клас минават в ротация, като половината от паралелките от 5 до 12 клас ще редуват присъствено с онлайн обучение през седмица. По възможност без ротация и с тестване или „зелен сертификат“ ще се учи в специалните училища и в центровете за специална образователна подкрепа. 

Ако в дадена община или област над 80% от интензивните легла са заети, то учениците от 5-12 клас минават в дистанционно, а тези от 1 до 4 клас по възможност ще запазят присъствените си занятия. Ако се наложи - заболяемостта е висока и няма достатъчно специализирани легла за деца, те също ще учат от вкъщи, но за не повече от една седмица. Прави се и изключение - ако в дадено малко населено място заболяемостта е 2 пъти по-малка от областта и в него има достатъчно болнични легла, то тогава и учениците от 1-4 клас могат да останат в училище, дори областта да се намира в 4 етап от плана.

Успоредно Министерството на здравеопазването публикува новия план. В него има редици специфики по етапи и дейности. Накратко нещата изглеждат така:  

Таблицата отразява в обобщен вид описаните по-горе мерки и етапите за тяхното прилагане. 

Етапи

Образование

Обекти и дейности с  обществено значение 

Работодатели 

Граничен контрол 

I  етап 

Изследване за COVID-19 с бързи антигенни тестове веднъж седмично на учениците и на педагогическия и непедагогическия персонал.Преустановява се провеждането на организирани дейности с ученици, включващи
посещения на музеи, изложби, природни обекти и други мероприятия с културна, опознавателна и възпитателна цел, планирани екскурзии, зелени училища, туристически пътувания и др. 

Разширяване на обхвата на обекти и дейности, спрямо които са въведени противоепидемични мерки, контролиране спазването на мерки, създаване на организация за контрол и наблюдение на мерките.

Общи препоръки и указания

Спрямо приложимите ЕС регламенти и изисквания, приложимото българско законодателство, в съответствие със зонирането по нива и степен на развитие на епидемичната обстановка в държавите. За целта изискванията се определят със заповед на министъра на здравеопазването. 

II етап

Преустановява се провеждането на занимания по интереси, с изключение на заниманията в рамките на целодневната организация, които се провеждат без смесване на ученици от различни паралелки. Изследване за COVID-19 един път седмично с бързи антигенни тестове.

Наблюдение относно спазването и срока на валидност на  документите за ваксинация и на  документите за преболедуване и предприемане на действия за промени при необходимост, след експертно обсъждане, критерии за достъпност.

Въвеждане на препоръка за дистанционна работа до 50% от персонала и наличие на зелен сертификат, след анализ.

 

III етап

Присъствен учебен процес се осъществява за 50 % от паралелките с ученици от пети до 12 клас с въведена ежеседмична ротация.

Въвеждане на ограничения до 50% в капацитет/работна площ/брой лица в обектите и дейности, определени със заповед на министъра, със значение за общественото здраве, въвеждане на работно време до 22 часа, при спазване на подхода „Зелен сертификат“.

Задължително въвеждане на дистанционна форма на работа и наличие на зелен сертификат, очестяване графика за движение на транспортните средства от градския транспорт, при възможност и след анализ.

 

IV етап

Присъствен учебен процес може да се осъществява само за ученици от първи до четвърти клас, след изследване, проведено при условията на II-ри етап или да бъде преустановено, но за период не по-дълъг от една седмица.Целодневна организация на учебния ден може да се осъществява само за ученици от първи до
четвърти клас без смесване на ученици от различни паралелки.

Преустановяване на работата на обекти и дейности, със заповед на министъра на здравеопазването. Преустановяване на подхода „Зелен сертификат“. Функционират само търговски обекти за хранителни стоки, дрогерии, аптеки, оптики, зоомагазини, банки, доставчици на пощенски и куриерски услуги, застрахователи, доставчици на платежни услуги, офиси на телекомуникационни оператори.

Функционират само търговски обекти за хранителни стоки, дрогерии, аптеки, оптики, зоомагазини, банки, доставчици на пощенски и куриерски услуги, застрахователи, доставчици на платежни услуги, офиси на телекомуникационни оператори и други.

 

Отговорнни за  контрола

Регионалните инспекторати по образование, директори на училища и упълномощени от тях лица

Регионалните здравни инспекции, МВР, областни и общински власти и техни структури, БАБХ

Регионалните здравни инспекции, МВР, областни и общински власти и техни структури, БАБХ. При необходимост се определят и други институции, които да се включат в контролната дейност.

 

 

ПРОБЛЕМИ В БУРГАС

Учениците в Бургас най-вероятно ще се върнат към онлайн обучение. Това е предложението на РЗИ-Бургас към Министерството на образованието. Вероятно онлайн обучението ще продължи седмица или две, докато се овладее ситуацията.

Градът е на първо място по карантирани ученици в страната - 2,77%. 206 учители са в изолация, а 105 паралелки са под карантина.

Отделно заболеваемостта в Бургаска област премина границата от 1000 на 100 000 души. Вече е издадена заповед, с която от петък се преустановяват плановият прием и операции в болниците в областта.

"Вчера бяхме на 1004 заразени на 100 000, а днес сме на 1066 на 100 000. Нареждаме се на четвърто място в страната след Благоевград, София и Перник”, заяви пред "Нова телевизия" д-р Георги Паздеров, директор на РЗИ-Бургас.

 

ПРОБЛЕМИ И В ПАМПОРОВО

Областният щаб в Смолян реши да се спрат всички масови мероприятия и събирания на закрито в нощни барове и заведения за развлечение. От тази вечер се преустановяват посещенията в дискотеки, пиано-бар, нощен бар, нощни клубове и други подобни нощни заведения за развлечения на закрито, като това важи за цялата Смолянска област. Заповедта на директора на РЗИ-Смолян д-р Мими Кубатева ще рефлектира силно върху най-големият курорт в областта - Пампорово, където ски сезонът е в разгара си.

 

ДАННИТЕ ЗА ДЕНОНОЩИЕТО

След мрачния рекорд на 12 януари (за пръв път броят на новозаразените надмина 7000 души на денонощие), изнесените днес данни от Единния информационен портал са отново притеснителни, но не толкова стряскащи. При направени 29 813 теста за изминалите 24 часа (20 351 антигенни и 9462 PCR) положителни са се оказали 5703. Това е с 1359 случая по-малко от предходното денонощие, но пък данните сочат, че 19,13% от тестовете са положителни, т.е. приблизително всеки пети тест. Това е повече, отколкото вчерашния ден, когато процентът положителни проби бе 18,6%.

Най-много новозаразени отново има в София (1666), следват Благоевград (537), Пловдив (484), Варна (465), Бургас (408), Стара Загора (249) и др. Най-малко има в Кърджали (12), Търговище (25) и Разград (26).

Добра новина е, че новоизлекуваните (6257) са повече от новозаразените. В момента официално в България се водят 139 593 активни случая. Новопостъпилите в болници са 553 (81.37% от тях не са ваксинирани). В болнични заведения се намират общо 5257 души, като 579 от тях са в интензивни отделения.

За изминалото денонощие са починали 77 души (92.21% от тях не са били ваксинирани). От навлизането на пандемията в страната ни през март 2020 г. са починали общо 31 838 души.

Темпът на ваксинация срещу коронавируса остава висок - 30 398 поставени дози за денонощие. Така вече са отчетени общо 3 941 901 поставени ваксини, като 1 954 380 души са със завършен пълен имунизационен цикъл, а 452 422 от тях са вече с трета (бустерна) доза.