facebook
twitter

Горещи новини

Ангелкова: България е позната на американските туристи

Министърът на туризма благодари на Бойко Борисов, че секторът е издигнат до национален приоритет
982
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

"САЩ са сред 20-те водещи пазара за входящ туризъм на България. Страната ни е дестинация, позната на американските потребители предимно за културен, природен, еко- и орнитоложки туризъм. Възможностите, които ние предлагаме, обаче са много повече и има огромен потенциал и отлични перспективи да увеличим туристите от двете страни."

Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на първия Българо-американски туристически форум в София с участието на посланика на САЩ у нас Ерик Рубин и представители на бизнеса и браншови организации от двете държави, съобщава ведомството на Ангелкова.

"Разполагаме с огромен потенциал да засилим двустранния туристопоток и съм убедена, че на днешния форум ще очертаем инициативи, които да заложим в Националната програма за туристическа реклама на България, и заедно ще я изпълняваме", е казала още министърката.

Тя добавя, че е имало успешна рекламна кампания за България в 6 града на САЩ: "Макар и скромна по мащаб за огромната държава, кампанията постигна много добри резултати и през 2018 г. отчетохме близо 97 000 посещения на граждани на САЩ у нас с над 10 на сто ръст спрямо 2017 г. Вярвам, че това е правилният подход за затвърждаване на ключовите целеви пазари, сред които е и американският. Необходими са общи усилия на бизнеса и местните власти за привличане на американски туристи не само към големите ни курорти, но и към вътрешността на страната".

Министър Ангелкова благодари на премиера Борисов и на колегите си от правителството за подкрепата за сектора, който бе издигнат в национален приоритет в икономиката. Тя изказа задоволството си и от активната помощ на посолството на САЩ по проектите им в сферата на българската култура.

"Един от основните акценти в работата ни е насърчаването именно на културно-историческия туризъм, защото България разполага с уникално материално и духовно наследство", обясни Ангелкова, като допълни, че почти 70% от туристите избират Европа заради културата и историята ѝ.

Ангелкова посочи рекордни резултати в сектора, постигнати съвместно с бизнеса и общините през последните години след създаването на самостоятелното министерство на туризма, се казва още в съобщението.

"Чуждестранните туристически посещения през миналата година за първи път надхвърлиха границата от 9 млн. и бяха над 9,2 млн. В страната бяха реализирани 27 млн. нощувки в местата за настаняване с поне 10 легла и тя зае позиция сред топ 5 в ЕС по ръст на нощувките, според Евростат. Приходите надхвърлиха общо 8,4 млрд. лв. Това показва колко е важен туризмът за нашата икономика и сме готови да обменяме повече добри практики, които да утвърдят България като дестинация с високо качество на услугите и гостоприемност", акцентира Ангелкова.

Според нея форумът ще помогне да се насочат тематични инициативи и събития и е възможно подобни кръгли маси да се правят два-три пъти годишно. На тях могат да се дискутират възможностите за разширяване на двустранните отношения в различни видове туризъм – особено културно-исторически, балнео- и СПА, гурме, винен и др., за които министерството създаде профилирани дестинации за територията на страната.

Министър Ангелкова обърна специално внимание върху ролята на инвестициите за устойчивото развитие на отрасъла и покани присъстващите да се включат в организираната от министерството в края на този месец международната конференция за устойчиви инвестиции в туризма в Слънчев бряг. Тя ще привлече близо 300 представители на бизнеса.

Министър Ангелкова и посланик Рубин изразиха убедеността си да работят съвместно за развитието на круизния туризъм в Черно море, който би бил тласък за увеличаване на туристите от САЩ.

15

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

US компании доставят части на "Хуавей" въпреки забраната

27.06.2019

33
Все по-малко араби са религиозни заради лидерите си

27.06.2019

105 2
Мащабна измама с подкупи за елитни университети разтърси САЩ

14.03.2019

1189 3

Коментари

Sapienti_sat

орнитоложки туризъм. 

 

Тоя пък туризъм, какъв ли ще е? 😂 🐣🐤🐥🐦 😂

Хумангоид

Аз откога разправям да въведат и "погребален туризъм"; всички българи, прибиращи се за погребения на майки, бащи, баби, стринки и прочее сиреч да ги броят за туристи. Ей тогаз вече ще има основание да се благодари на Гербаши.

Тъмно пиво

Отговор на 3:

Тогаз ще има основание да се благодари и на БСП. Най-много българи напуснаха България при "блестящото" управление на кабинета Виденов. 

Zmeja

България доколко е позната на американските туристи не е известно, но че е позната на американските енергетици две мнения няма.

Nickolas

Орнитоложкият туризъм се развива благодарение на изоставените черешови градини. Туристите идват с автобус, с фотоапрати и телеобективи по половин - един метър в милиметри, закрепват апаратите на стативи от по за хиляда евро трикракото и снимат птичките. А те са в градината - череши са! Сезон им е. Никой не ги пази, няма плашилá, никой не ги покрива, никой не стреля с ловджийска пушка във въздуха да  ги стряска без нужда. И хората снимат. После в къщи се наслаждават на снимките и сравняват с каталози кое пиле какво е. Апропо, става всяка градина за целта, стига да е изоставена, а такива - бол.

Действително, виждал съм такива излети на туристи около Русе - от круизовете по Дунава.

ThePal
снимка на ThePal

....фафла чудна !

Stern

Позната е, да. За американски туристи в Ново село, Безмер и Графа.

jekovcar
снимка на jekovcar
още ли се фъчка тая „гостенка”.
Душко

Американските туристи познават България, но ние не познаваме америко туристо ? 

Сигурно си носят суха храна от САЩ ? Или сами си готвят ?

 

В Русия е ГЛАД и Руссо Туристо тука ЯДЕ И ПИЕ .

SvSophia
снимка на SvSophia

"Приближих се и аз до чиновника. Той ме попита как ми е името. Като чу фамилията с окончание на „off“, той избърбори: „Вие сте русин?“

— Не, аз съм българин.

— ?!

— Българин съм, от България.

— ??!!

— Бългѐриен! — извиках аз по-натъртено, понеже почна да ме сърди невниманието на този американец. Глух ли е? — Бългѐриен!

— Унгария — ме поправи той.

— Каква ти Унгария! България на Балканския полуостров. — Мене и яд ме хвана, и досмеша ме, като гледах как си напрягаше той паметта да си припомни — аджеба, где ли ще бъде туй царство! Нашите вестници ежедневно цитират такива чудесни отзиви на иностранната преса за напредъка на нашето отечество, а този невежа не чул даже името „България“!

Аз се сетих, че може би да не изговарям добре, по тяхному, названието на нашето княжество, и затова извадих и разложих пред него картата на Европа и си тикнах пръста всред София.

— Oh, yes, Turkey; all right!

— Но, sir — протестирах аз, а той не иска и да чува, пише ме за турчин. По този начин той потурчи и Филарета, и доктора. Последният се разочарова и намрази американците: „Чудно нещо — повтаряше той, — хич България да не знае къде е? Остави ги, невежи!“

Алеко Константинов, "До Чикаго и назад"

SvSophia
снимка на SvSophia

От калинкажа толкоз.  

Понеже не по-високо от "Винету"  е бил критерият за събирането им от Околовръстното и скамейката...

IvanM

Може би министерката е имала предвид тези, които посещават Скалистите планини. Те би трябвало да са запознати.

Доц.Трътлев

Може и да е права за орнитоложкия туризъм като гледам снимката по-горе.

Kurt Meyer

Нагъл боклук, наред е след прожанов.

sega_reader

Тази голяма бяла птица е назначена от Пеевски затова Бибитко не може да я пипне с пръст, ако ще да и изкарат абсолютно доказани престъпления.

Паралелната държава няма нищо общо с това, което ни се показва официално.

Затова гледането на новини по телевизията вреди сериозно на вашето здраве.

Пускайте си мачове, те поне разтоварват и зареждат с положителни емоции.

Разбира се, английски мачове, някой да не се обърка фатално и да гледа български мач, после не може да си оправи главата.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×