facebook
twitter

Горещи новини

2/3 от работещите получават около и под средната заплата

Осем пъти е разликата между най-ниските и най-високите доходи у нас, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров
493
Илияна Кирилова

В момента две трети от работещите получават заплата около средната и под нея, а работещите бедни устойчиво са между 600 и 800 хиляди. 440 000 души са на минимално възнаграждение. Тези данни изнесе днес пред БНТ президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той коментира като основен проблем в България силното разделение между най-ниските и най-високите доходи, което у нас е осем пъти, докато в Германия например е два пъти по-малко.

Според синдикалния лидер единна европейска минимална заплата не може да има. Става дума само за общи критерии за определяне на европейски минимални заплати, подчерта той. Синдикатът настоява за изпреварващ ръст на ниските заплати. "Това, което искаме е за нископлатените работници да има ускорени стъпки и повече увеличение", коментира Димитров. Очакването му е ако темпът на увеличение на средната заплата у нас се запази и в следващите години, то до 2022 г. тя да достигне до 1900-1950 лв.

9

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Почти 60% от българите не вярват протестите да свалят кабинета

30.07.2020

2239 15
КНСБ подкрепяла всеки протест за по-достоен труд

16.07.2020

290
Зелената сделка на ЕК отправя българската енергетика към газ и ВЕИ

22.06.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

2500 14

Коментари

sneaky_humanoid

В момента две трети от работещите получават заплата до средната и под нея

Извинете, но "ДО СРЕДНАТА" също означава ПОД средната. Тънки (и не толкова) манипулацийки.

Ку-Ку
снимка на Ку-Ку

Какво ще рече "около"? И какво точно е открил канесебейския кърлеж? Във всеки един учебник по стаститика за първокурсници може да се прочете, че величини като дохода не са симетрични относно първия централен момент, т.е. съвсем нормално е повече от половината хора да имат доходи, по-ниски от средната стойност на групата, към която принадлежат. Също така, в същия този учебник за първокурсници, може да се пречете и че размахът на разпределението (разликата между максималната и минималната стойност) не е адекватна мярка за дисперсията (т.е. разнородността) на данните. С други думи, това че има 8 пъти разлика между най-високите и най-ниските доходи не ни казва нищо за неравенството, защото е възможно големият размах да се дължи на наличие на малко на брой екстремни стойности (outliers или на български "бегълци"). Има си други мерки, които се въвеждат някъде към десетата страница на гореспоманите учебници, ама профсъюзните мислители явно от млади са се ориентирали към тунеядска кариера и не са стигнали дотам.

PlaNed
снимка на PlaNed

Хайде да не се лъжем.

Заглавието би трябвало да се чете:

2/3 от работещите ги осигуряват на около и под средната заплата

Никой няма представа от реалните заплати

ИвКо

Питам се какво означава "около", аз си го обяснявам че е малко "над" и малко "под". Тогава защо е допълнено още един път "под" или се искали да намекнат, че става за един път "над" и два пъти "под"? За мен според представите ми 2/3 са си под средната заплата, като на 1/3 от тях заплатата е по близо до минималната отколкото до средната. 

Manrico
снимка на Manrico

Ся, както вече е отбелязано по-горе, това са данни за официалните заплати, без допълнителните плащания "на ръка". И КНСБ не се срамува да ги използва. 440 хиляди били на минимална заплата! Водят се и се осигуряват на минимална заплата. Някой познава ли човек, който реално да получава минималната заплата? Със сигурност има - може би продавачи или сервитьори в малки градчета и села, но в София вече и чистачките и касиерите в супермаркетите взимат около 1000.

Туткалчев
снимка на Туткалчев

Да, бе! 

Трудът на чистачките и касиерките по нищо не се различава - нито по квалификация, нито по отговорност. 

Да беше прибавил към тях и операторките на биологична единица... ?

Manrico
снимка на Manrico

Можех да прибавя баняджиите, щото там наистина на ниските позиции получавали около минималната заплата, но то тяхното не е заплата, а стипендия за нищонеправене.

Туткалчев
снимка на Туткалчев

Е, как! 

Като чуя думата "култура", се хващам за кобура! 

Нали? 

kaltinkov

Е хубу де, що не идат да сглабят лазерни лъчи за Мерцедес в Русе и парата ще почне да ги праска у челото. Елементарно...

Влез или се регистрирай за да коментираш