Медия без
политическа реклама

Здравният министър: България ще купи милиони непотребни ваксини срещу ковид

Трябва да прекратим договора за доставки, иначе ще продължим да ги купуваме, само за да ги унищожим, твърди Асен Меджидиев

18 Март 2023
Асен Меджидиев
Илияна Кирилова
Асен Меджидиев

България няма нужда от повече ваксини срещу COVID-19. Затова страната ни настоява за прекратяване на договора с Pfizer или за драстично намаляване на количествата, а заплащането да става след доставка. Тази позиция е изразил здравният министър Асен Меджидиев в Брюксел, цитиран от Нова ТВ.

Още 7 милиона дози ваксини се очаква да бъдат доставени у нас до средата на годината. Отсега е ясно, че и те трябва да бъдат бракувани.

Към бракуваните до момента около 2 милиона и половина дози, предстои да се добавят още 2 милиона и 800 хиляди тази година. Според министъра договорът трябва да се прекрати или да се ревизира.

„Ако се продължи този договор, който наричам безумен, трябва да получим още 7 милиона, освен че трябва да плащаме, трябва и за бракуването им да плащаме”, каза той. Става въпрос за ваксини на стойност милиони евро. „ЕК да седне на масата на преговори, да предоговори тези условия. За България нужните количества са точно нула”, смята Меджидиев.

От Нова ТВ цитират лекаря д-р Георги Миндов, който разказва, че е поставил последната ваксина срещу COVID -19 в края на миналото лято. След това не е имало нито желаещи, нито запитвания. Той си обяснява липсата на интерес с отпадането на всички противоепидемични мерки, по-лекото протичане на боледуването и липсата на усложнения от вируса.

„Въпросът е защо да се изхвърлят. За съжаление никой не е предвидил това производство година-две напред…няма как да се предвиди как ще се развие пандемията – дали ще завършим с 38 хиляди или със 138 хиляди починали”, казва д-р Миндов.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Асен Меджидиев, ваксина

Още по темата