Quantcast

Медия без
политическа реклама

Въпреки политиката за нулев ковид Китай бележи рекордни заразявания

Властите налагат строги забрани, които не спират разпространението на вируса

24 Ноем. 2022Обновена
Би Би Си
На китайците им дотегнаха забраните заради политиката за нулев ковид и прибягнаха до спонтанни протести

Броят на заразените с коронавирус в Китай за денонощие бележи нов рекорд, съобщиха днес властите, които се опитват да ограничат разпространението на вируса чрез строга изолация, масово тестване и ограничаване на пътуванията, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Вчера в Китай са регистрирани 31 444 случая, като 27 517 са били без симптоми, съобщи националната здравна служба.

Този брой надхвърля рекордните 29 170 нови случая за денонощие от средата на април, когато мегаполисът Шанхай (третият по брой на населението си град в света) беше в локдаун, а жителите му не можеха да пазаруват храна и нямаха достъп до медицински грижи.

Китай, с население над 1,2 милиарда души, е единствената голяма икономика в света, която все още се опитва да спре разпространението на вируса, като чрез политика за нулев ковид затваря цели градове и налага строга карантина на хората, които са били в контакт със заразени.

В последните дни китайската столица преживява епидемичен взрив, какъвто не е имало от началото на епидемията от ковид. Десетки жилищни блокове бяха поставени в локдаун, а компаниите преминаха преобладаващо на дистанционна работа.

Пекин съобщи вчера за близо 1500 нови случая (предимно безсимптомни) при 22 милиона жители. Такова равнище в столицата не е било достигано от началото на пандемията, но то е съвсем ниско според международните критерии.

Отново затворени училища, ресторанти и магазини, страх от нови карантини - голяма част от жителите на Пекин вече са изтощени психически от ограниченията, често неясни и променливи, с продължителност, която никога не се обявява предварително.

ЗАТВАРЯНЕ

Град Чжънчжоу в Централен Китай, където е разположен огромен завод за айфони, карантинира редица квартали след бурни протести, предаде Франс прес. Живеещите в центъра не могат вече да напускат зоната без отрицателен тест за ковид и разрешение от местните власти; препоръчва им се да не излизат навън, "освен при необходимост", обяви градската управа на Чжънчжоу.

Тези ограничения, които ще траят пет дни от полунощ в петък, засягат над 6 милиона души - около половината жители на града.

Публикуваното снощи предупреждение на властите съдържа също изискване всички жители на осем района през тези пет дни да се подлагат всекидневно на ПСР тест.

Новите мерки не засягат комплекса от заводи за айфони - собственост на тайванския технологичен гигант "Фокскон". Антиковидни рестрикции обаче са въведени там още преди повече от месец заради множащите се случаи в заводските общежития. Миналия месец бяха разпространени кадри, показващи как работници в паника бягат от обекта, а някои се оплакват от царящия там хаос и дезорганизация.

Вчера местните власти в Чжънчжоу заявиха, че епидемията в града е "все още тежка и сложна". Днес в Чжънчжоу бяха регистрирани 675 новозаразени, като почти всички нямат симптоми.

 

Тайванският технологичен гигант "Фокскон" потвърди днес съобщенията за насилие в най-големия завод за производство на айфони в Чжънчжоу, Централен Китай, предаде Франс прес.

 

Ключови думи:

Китай, ковид, рекорди