Медия без
политическа реклама

Учениците в Пловдив ще довършат срока онлайн заради грипа

Две училища в област Габрово също преустановяват присъствените часове

26 Яну. 2024Обновена
Илияна Кирилова

Учениците от Пловдив и областта преминават на онлайн обучение от понеделник (29 януари) до края на първия срок (петък, 2 февруари). Преустановява се провеждането на извънкласни занимания и организирани дейности на ученици, съобщи здравното министерство. Понеделник (5 февруари) е неучебен ден заради междусрочната ваканция.

"Мярката се въвежда заради увеличаване на случаите на грип и остри респираторни заболявания във възрастовата група на учениците", съобщи директорът РЗИ-Пловдив д-р Сийка Димчева, цитирана от Нова телевизия.

Продължават да действат въведените от 22 януари противоепидемични мерки на територията на областта.

"Продължаваме да следим ситуацията. В някои общини - в Брезово и Перущица процентът наистина е висок - 35%, в Раковски и Куклен също се покачва. В Пловдив е същото положение", коментира началникът на РУО-Пловдив Иванка Киркова.

"В болниците също нараства броят на хоспитализираните пациенти с тази патология. Към настоящия момент около 30% са свободните легла в тези структури на територията на Пловдивска област. Болниците могат да се справят", съобщи още д-р Димчева.

"Прави впечатление, че за последните четири дни през образна диагностика близо 150 души са преминали за снимка на бял дроб. Става въпрос за съмнение за пневмония, бронхити и лекарите искат да предприемат съответното адекватно лечение", посочи пък д-р Яна Кашилска, управител на V ДКЦ в Пловдив.

В Габрово също се удължава срокът на въведените противоепидемични мерки до 5 февруари включително. Там в онлайн обучение другата седмица преминават само две училища - НУ „Васил Левски“ в община Габрово и СУ „Максим Райкович“ в община Дряново.

В сила остават въведените противоепидемични мерки и в останалите шест области на страната – Смолян, Плевен, Варна, Бургас, Пазарджик и София-област. Във всички тях са преустановени плановите консултации на здрави бременни жени и деца; профилактичните прегледи и задължителните имунизации и реимунизации. Провежда се стриктен ежедневен филтър в детските ясли, градини и училища. Забранени са свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и социални институции за деца и възрастни.

Ключови думи:

Пловдив, грипна епидемия