Медия без
политическа реклама

Пловдив, Ловеч, Пазарджик и Габрово също обявиха грипна епидемия

Областите с въведени временни мерки станаха седем

17 Яну. 2023Обновена
Заболяемостта от грип е най-висока в 6 области у нас
Илияна Кирилова
Заболяемостта от грип е най-висока в 6 области у нас

След Бургас, Шумен и Стара Загора, още четири области у нас обявяват грипна епидемия от утре. 

Заради повишената заболяемост от остри респираторни заболявания и грип и областите Пловдив, Ловеч, Пазарджик и Габрово излизат в грипна епидемия, като временните противоепидемични мерки там се въвеждат за периода от 18 до 24 януари, обявиха от здравното министерство.

С тях областите у нас, в които към момента е обявена грипна епидемия, ще станат седем: Ловеч, Пазарджик и Габрово (за периода 18-24 януари), Стара Загора (за периода 17-23 януари), Шумен (за периода 13-18 януари) и Бургас (за периода 12-17 януари). Област Пловдив, която обяви най-късно своето решение, ще е в епидемична обстановка от 19 до 30 януари. 

Временните противоепидемични мерки по отношение на здравната система включват - преустановяване на плановите консултации на бременни жени и деца, на профилактичните прегледи, на задължителните имунизации и реимунизации в извънболничната помощ. Временно се преустановяват и свижданията в лечебните заведения. Засилва се провеждането на ежедневен филтър в детските градини, като не се допускат до работа заболели лица от персонала. 

За съответния период на обявена грипна епидемия учебният процес се преустановява в областите Ловеч, Пазарджик, Стара Загора, Шумен и Бургас. Учебният процес обаче няма да бъде преустановен в област Габрово, като в петък, 20 януари, ще бъде взето решение за евентуално преустановяване на учебните занятия от понеделник, 23 януари, с оглед актуалната епидемична обстановка в областта. В Пловдив също не се преустановява учебият процес.

МЗ напомня, че препоръчително е спазването на нефармацевтичните противоепидемични мерки като носене на защитна маска за лице, честа хигиена на ръце, спазването на физическа дистанция и др.

 

КОИ ЩЕ СА СЛЕДВАЩИТЕ?

"Имаме първата област, която днес излиза от епидемичните стойности. Грипната епидемия в Бургас няма да се удължава, учениците се връщат на училище от утре. Заболяемостта в групата от 5 до 14 г. вече е по-малка. Имаше значение наложената епидемия там - една мярка, навременно приета, помага да преодолеем по-леко епидемията", коментира на брифинг главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

По-късно и Областният щаб за борба с грип и остри респираторни заболявания при областния управител Мария Нейкова потвърди официално, че грипната епидемия се прекратява. "До това решение се стигна трудно имаше и дебати. Някои от кметовете бяха против. Ние наистина преминахме пика на заболяването. В резултат на мерките, които взехме случаите започнаха да намаляват. Към днешна дата от всички проби, които са изпратени в София, 60% са с грип тип А",заяви директорът на РЗИ Бургас д-р Георги Паздеров.

Според Ангел Кунчев Почти са достигнали епидемични нива още няколко области - Варна, Ямбол, София област и Добрич. Вероятно е до края на седмицата и там да се обяви епидемия, коментира той. 

 

От утре трета област влиза в грипна епидемия - Стара Загора. Тя е обявена за периода от 17 до 23 януари, но училищата затварят от 18 януари, съобщи министерството на здравеопазването.
След Бургас и Шумен обяви грипна епидемия в сряда вечерта.

 

Ключови думи:

грип, грипна епидемия