Медия без
политическа реклама

НЗОК ще плаща лекарства на болниците още четири месеца

Илияна Димитрова

До 1 февруари 2024 г. Здравната каса ще продължи да плаща на болниците лекарства за онкоболни на най-ниската доставна цена. Срокът досега беше 1 октомври.

Това се случи, след като парламентът изненадващо прие на първо и на второ четене промените в Закона за бюджета на здравноосигурителната каса за 2023 г. Интересното е, че това се случи непосредствено след близо 8-часовите дебати по промените в Конституцията, но депутатите намериха сили да вкарат нова точка в дневния ред. Предложението дойде от ГЕРБ-СДС, а идеята за окончателното второ гласуване беше на Йордан Цонев от ДПС.

ЗА КАКВО СТАВА ВЪПРОС?

По време на комисията по здравеопазване вчера вносителите на предложението Васил Пандов от ПП-ДБ и Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС заявиха, че с промените се гарантира достъпът до лекарства на нуждаещите се пациенти и ще се осигури финансова предвидимост и стабилност на лечебните заведения.

Според Пандов и Ангелов има възможност хората, страдащи от онкологични заболявания, да останат без необходимите им животоспасяващи лекарства, както и значително да се увеличи задлъжнялостта на болниците. Създават се и предпоставки за неизпълнение на договорите, подписани след проведени обществени поръчки по реда на Закона за обществените поръчки, като на практика ги обезсмисля, се казва в мотивите им.

Цената не може да е по-висока от утвърдената в законоустановения списък или от доставната цена за съответния медикамент в болницата, а стойността на заплащане се определя от цената и количеството приложено лекарствено вещество. Това на практика означава, че НЗОК ще заплаща дадено лекарство на всички болници, отчели го през текущия месец, на цена, равна на най-ниската доставна цена, отчетена от едно лечебно заведение за предходния месец, се посочва още в мотивите. Така формираната по изключение еднократна доставна цена за една болница би станала реимбурсна цена за всички останали, закупили и приложили съответния лекарствен продукт.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

НЗОК, държавен бюджет

Още по темата