Медия без
политическа реклама

Кога синините трябва да ни притесняват

04 Дек. 2023
Pexels

Натъртванията са обичаен съпровод на детството и на старостта, но на някои от нас изглежда, че по-често им се случва да се сдобият със синина. Това може да се дължи на особености в храненето, заболяване или пък просто напрегнат живот, в който жонглираме с твърде много задачи едновременно. Кога обаче трябва да ни светне предупредителна лампичка? И можем ли да предотвратим проблемите?

Когато се ударим, обикновено първата следа е червена - кръвоносните съдове са наранени и поради това кръв изтича в тъканите под кожата. За ден-два хемоглобинът, който придава червения цвят на кръвта, се разпада и натъртеното става синьо-мораво и даже черно. С това цветовите превъплъщения не спират - хемоглобинът продължава да се преобразува и мястото стана постепенно зелено, след това жълто или светлокафяво.

Тялото е напълно способно да се справи с тези травми без чужда помощ. В кои случаи обаче трябва да им обърнем повече внимание? "Ако не сте се удряли никъде, но въпреки това виждате синини и натъртвания - видимо появили се без причина, то това може да е повод за тревога", казва пред "Гардиън" специалистът Никол Скъли. Разумно е да потърсите дали нямате проява и на други симптоми - например необичайно кървене, чести инфекции, прекомерна умора и слабост, а също и нова и необяснима болка, казва тя.

Друг знак, че синините може да не са безобидни, е мястото, на което се появяват. Ако изникнат там, където е най-вероятно човек да се удари по невнимание - примерно лактите, кокалчетата и т.н., това вероятно е нещо съвсем в реда на нещата. Ако обаче получавате синини на необичайни места, примерно по торса, това може да е сигнал за здравословни проблеми. Същото се отнася и за натъртвания, които изглеждат необичайно тъмни или пък нарастват, вместо да отшумяват. В такива случаи не е лошо да се посъветвате с личния лекар и да поискате кръвен тест, особено ако имате и други смущаващи симптоми, казва Скъли.

Има и хора, които просто по-лесно получават синина - дори и от най-лекото удряне. Това обикновено се дължи на по-лесно раними капиляри от обичайното и може да се прояви с възрастта, но може да се дължи и на други неща. Някои лекарства например - стероиди, разреждащи кръвта и противовъзпалителни, водят до по-лесната поява на синини. Същият ефект може да имат и болкоуспокояващи, които се вземат без рецепта, например аспирин и ибупрофен.

Лесното посиняване на мястото на ударено може да означава и недостиг на витамини и минерали, например на витамин С и К. Зеленолистните зеленчуци, зеле, броколи и карфиол са богати и на двата витамина, а и сега влизаме в сезона на цитрусите, които са добър източник на витамин С.

Проблемите може да се дължат също на прекомерна употреба на алкохол - алкохолът разширява кръвоносните съдове, затова и по-лесно стават синини, но по-сериозните хематоми може да са сигнал за проблеми с черния дроб. Тютюнопушенето пък обратно - свива кръвоносните съдове, поради което натъртеното минава по-трудно. Прекомерното излагане на слънце също уврежда кръвоносните съдове.

Ако пък става дума за по-тежък подкожен кръвоизлив - хематом, може да се наложи източване на събралата се кръв и дренаж. При по-сериозни хематоми може да се наложи и преглед за счупване.

С други думи, синините сами по себе си не са нищо, заслужаващо внимание. Но ако трудно намирате обяснение за появата им, и особено ако имате и други тревожни симптоми, трябва да отидете на лекар.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

здравословен живот