Quantcast

Медия без
политическа реклама

Китайците ще влизат в ЕС само ако не носят зараза

Пътниците ще трябва да си правят тестове за COVID-19 48 часа преди полета

05 Яну. 2023Обновена
ЕПА/БГНЕС
Китайските пътници ще бъдат обект на повишено внимание. Очаква се техният брой да нарасне значително с приближаването на Лунната нова година

Страните от ЕС одобриха временни предпазни мерки за полетите от Китай, съобщи Шведското председателство на Съвета на ЕС, цитирано от БТА.  Държавите в ЕС ще изискват от пътуващите от Китай да представят отрицателно изследване, направено до 48 часа преди полета. Предвижда се пътниците от и към Китай да бъдат призовани да носят по време на полета маски с висока защита (FFP2/N95/KN95).

Първите полети от Китай до ЕС са предвидени за 8 януари. Те бяха прекъснати с началото на пандемията от ковид през 2020 година. Предвижда се мерките да бъдат преразгледани отново след две седмици.

На третото поредно заседание на европейските експерти по този въпрос в последните дни е решено някои от пристигащите от Китай на произволна основа да бъдат изследвани за ковид и в ЕС. Въвеждат се задълбочени проверки на отпадните води на европейските международни летища от самолетите от Китай, за да се установи дали се разпространяват нови щамове на вируса на болестта.

В момента в Китай върлува вариантът омикрон, който вече мина през Европа, но китайците не бяха подготвени да го посрещат поради политиката си на нулев ковид, която бе премахната внезапно през декември.

В социалните мрежи се разпространяват кадри как китайци горят телата на починалите си близки извън крематоруимите, които не успяват да поемат покойните.

СЗО смята, че Китай не предоставя действителните данни на заболелите и починалите

 

Ключови думи:

Китай, ковид, тестове, ЕС

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?