Quantcast
Белгийската лама Уинтър произвежда антитела срещу covid-19 | СЕГА
facebook
twitter

Здраве

Белгийската лама Уинтър произвежда антитела срещу covid-19

1 854

Докато учените се надпреварват за разработка на антивирусно лечение срещу коронавирус, един малко вероятен герой от животинското царство може да се окаже полезен в това състезание.

След като на 4-годишната белгийска лама Уинтър  били инжектирани безопасни версии на вирусите SARS и MERS, кръвните й проби показали, че реагира чрез изработване на антитела. След това тя била инжектирана с протеин, който е на повърхността на новия коронавирус, и също развила имунен отговор.

Изследването, проведено от учени от белгийския Център за медицинска биотехнология VIB-UGent и от Тексаския университет в Остин, е публикувано в списанието „Cell“, като Уинтър е в центъра на техните проучвания.

Антителата, извлечени от Уинтър, успели да неутрализират коронавирус в лабораторни експерименти, отбелязват авторите на изследването. Тези антитела изглеждат също способни да играят роля за защитата на носителя и неутрализирането на заплахата от вируса.

Професор Ксавие Селенс от VIB в Гент казва за АФП, че ламите и другите членове на семейството на камилите се отличават със създаването на стандартни антитела и по-малки антитела, с които учените могат по-лесно да работят.

"На пазара вече има лекарство, което идва от антитела на лама", каза той, позовавайки се на caplacizumab, използван при тромбовидно нарушение на кръвта. Сега, според него, екипът му е на прага на поредния "голям пробив" в надпреварата за лечение, този път за хората, попаднали в клопката на пандемията от коронавирус.

„Нашата цел е да създадем антивирусно лечение, което да включва директно прилагане на тези антитела върху пациенти“, казва той и добави, че първото тестване върху човешки пациенти може да започне „преди края на годината“.

На други места изследователите работят върху възможни ваксини срещу вируса, които биха задействали развитието на антитела срещу болестта при реципиентите.

Предимството на ваксините е, че те трябва да бъдат дадени месец или два преди заразяването, за да осигурят защита.

„Но с терапиите с антитела вие директно давате на някого защита и така, веднага след лечението ще бъдат защитени“, казва Джейсън Маклалан от Тексаския университет в Остин.

Но това може да отнеме много време и не би било полезно за пациенти, които вече са заразени с COVID-19. Антивирусното лечение, основано на антитела на лама, няма да сложи край на кризата, но е обещаващ път към начин за подпомагане на вече болните и намаляване на броя на смъртните случаи.

Лабораторията VIB има световна репутация в тази област и работи независимо от фармацевтичната индустрия като академична институция, свързана с университета в Гент. Нейните изследователи са се насочили към коронавируса, след като през 2016 г. започнали сътрудничеството с екипа на Тексас, насочен към по-общи респираторни заболявания от типа на ТОРС. Но бързо разрастващото се и смъртоносно ново огнище ги накарало да засилят своите начинания.

Антитялото, извлечено от лама, е революционно за SARS-CoV-2, който причинява COVID-19. То му пречи да проникне в клетките на гостоприемника и да зарази жертвата.

„Това е важен пробив в борбата срещу COVID-19“, каза Селенс. А що се отнася до Уинтър, героят на деня, тя се пази на тайно място в Белгия. "Извиняваме се на активистите за правата на животните", казаха учените, "но трябва да направим всичко възможно да запазим ниски нивата й на стрес." /БГНЕС

Ключови думи:

лама, Белгия, антитела, COVID 19
5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Затягане на мерките срещу covid-19 в Германия разбуни хотелиерите

13.10.2020

971
В Европа затягат още мерките срещу коронавируса

28.09.2020

2093 7
Белгия призна България за "зелена зона" без София и Варна

03.08.2020

2190

Коментари

dembik

Лъжат за пари. Коронавирус няма.

Ференги

Ламата да не е потомък на Онези шипченски българи, с вроден имунитет срещу вируса на страха?

 

Ние тук си нямаме лами, но ако нашият г-н Президент е наистина от тях, можем да го изпратим за инжектиране. Той има голямо сърце и ще произведе антитела за всички българи.

Merkwurdick

Фартенги, оди да нюхаш любимия си банкянски бидон с ла§на, там при него вируса не стига.

Звън®
снимка на Звън®

Ето една малко известна историята, случила се през 1938 г. в село Доситеево, Харманлийско. Тя разказва за странното родство между една белгийската пума и едно доситеевското магаре. 

 

В егрека на кмета Тенчо Каратянков от години живеело кукувиче семейство. Кметът, като добър стопанин, често се отбивал да нагледа стоката си, яхнал своето магаре. Така сторил и в петъка, преди Тодоровден. Точно тогава една от кукувиците ловко омагьосала магарето му, което по време на този трансцедентален акт кротко пощипвало едва наболи тревици. Успяла да му внуши, че е превъзходен арабски жребец. Магарето не само повярвало, но на следващия ден самоволно участвало в кушията като с лекота надбягало всички селски коне. Това се повторило и на Тодоровденските кушии през 1939 и 1940 години. После магарето изчезнало, дирите му се загубили. И ето,, че преди две години то е открито, инкарнирано като 4-годишната белгийска лама Уинтър. Тя е способна да изработва  по поръчка антитела за различни вируси, в частност за SARS и MERS. Срокът за изпълнение на поръчките е  от една до две седмици. 

Изследването, проведено от учени от белгийския Център за медицинска биотехнология VIB-UGent и от Тексаския университет в Остин, е публикувано в списанието „Cell“, като Уинтър е в центъра на техните проучвания. Интересно е, че ръководител на изследователските колективи е проф. Доситеев, известен сред научните среди, че има магарешки уши.

hamel

А накрая нема ли да го заколят в некоя децка градина? Ей така - за да видят децата къв е животът. Те, белгийци и датчани обичат такива шоута.

Влез или се регистрирай за да коментираш