Медия без
политическа реклама

6 правила за здрави очи

Не слагайте фалшиви слънчеви очила и правете редовно почивка от екрана

21 Март 2024
Pixabay

Очите може би са най-потърпевшите от особеностите на съвременния живот - те обичат простора, зеленината, естествените форми, а вместо това все по-често са затворени по цял ден между четири стени и вторачени в ярки екрани. Има стари изследвания, които показват, че деца, отгледани сред бетонна джунгла от блокове - примерно в азиатските мегаполиси, страдат по-често от късогледство спрямо деца, гледани сред по-зелени и широки пространства. Изследванията как ни се отразява денонощното висене пред екрана на лаптопа/таблета/телефона също не са особено радостни.

Грижата към очите често се пренебрегва чак докато не закъсаме с диоптрите, очното налягане, възпаления или нещо по-сериозно. Затова ви предлагаме няколко прости правила, с които този пропуск да бъде поправен.

 

Студена, студена вода

Миенето на очите сутрин не е само въпрос на красота и приличен вид. Отделете малко повече време да ги наплискате с ледено студена вода по 20-30 пъти на око, като е препоръчително да го правите при затворени очи. Студената вода свива кръвоносните съдове, тъй че ще прибере торбичките и подпухналите клепачи, но въздействието й е по-важно заради цялостното облекчение на сухотата, напрежението, болката, зачервяването. Студената вода стимулира жлезите, които поддържат влажността на очите. Тя тонизира и нервните окончания, което пък събужда ендорфините и повишава чувството ни за щастие. Същият ефект можете да постигнете и със студен компрес.

 

Правилото 20-20-20

Дори да не се вълнувате от здравето на собствените си очи, трябва да сте виждали по гишетата на учрежденията, че чиновниците редовно изчезват в кратки почивки - те са именно за отмора на очите от компютърния екран. Тук най-лесно за запомняне е правилото 20-20-20 - на всеки 20 минути стоене пред екрана, станете и за 20 секунди преместете поглед към нещо, което се намира на разстояние 20 фута, или 6 метра. Можете да си измислите и друга система, но е добре на всеки час да си давате отмора на очите. Старата наредба у нас например предвиждаше на всеки час по 15 минути, макар че това очевидно е твърде разточително.

Не пропускайте обаче и втория елемент от тази отмора - не просто да станете от екрана, а да фокусирате на далечно разстояние. Фокусирането поред в близка и в далечна точка е ключова гимнастика за очите.

 

Фалшивата UV защита е по-опасна от липсата на защита

Обикновено избираме слънчевите си очила по формата и това дали ни отиват. Дори да гледаме да имат UV защита, рядко проверяваме твърденията на продавача. Това може да е много опасно - фалшивите слънчеви очила, които са претендират да имат UV защита, са много по-вредни от това да нямаме никаква защита срещу слънцето. Това е така, защото тъмното стъкло примамва зеницата да се разшири, с което очите са изложени на още по-силна светлина, без никаква защита. Затова всеки лев отгоре за истински очила с UV защита си струва. Това е особено важно за хора, които практикуват зимни спортове, защото UV облъчването в снежната планина е още по-високо.

 

Хидратация - евтин вариант

Почивката при целодневна работа на компютър вече определихме като важна. Екранът увлича окото да не мига, оттам и неприятната сухота, която изпитваме в края на такъв работен ден. Сухотата в очите може да се дължи и на климатици, печки и т.н. Затова все по-често хората непрекъснато ползват "изкуствена сълза" и всякакви сродни продукти на доста солени цени. Можете да замените всичко това с евтин вариант, като просто си купувате банка с физиологичен разтвор - той е точно това, което съдържа и изкуствената сълза, само че без добавки и бляскави реклами.

 

Храна за очите

И очите като останалите органи в тялото ни се нуждаят от определени хранителни вещества. Особено полезни в случая са цветните плодове и зеленчуци, които съдържат антиоксиданти и каротеноиди. Подхранващо и защитно действие имат витамините А, С, Е, както и цинк, селен, лутеин и зеаксантин. Зеаксантинът се съдържа в зелените зеленчуци като спанак, кейл и броколи. Лутеин пък може да бъде открит в оранжевите зеленчуци като моркови, чушки, домати и царевица. Полезни за очите са още авокадото, боровинките, зеленият фасул, тиквичките, зелето, карфиолът, марулята, ряпата, градинският грах, брюкселското зеле, яйцата. Но ако трябва да откроим най-важните витаминозни бомби за очите, това са морковите, магданозът и всичко друго със зелени листа, рибата.

 

Упражнения - програма минимум

Мускулите около очите са едни от най-активните на лицето. Те работят, когато човек се смее, мига, мръщи се, усмихва се, т.е. почти винаги. И както всички останали мускули на тялото, те също се нуждаят от физическо натоварване. Специалистите предлагат специален фитнес за очите, състоящ се от няколко елементарни упражнения: местете погледа си нагоре-надолу, наляво-надясно, правете кръгови движения, концентрирайте погледа си, а след това отпускайте мускулите.

Тези движения способстват за притока на кръв към очните ябълки и насищането на техните съдове с кислород. Тази гимнастика премахва микроспазмите и нормализира обмена на веществата. В резултат на това се повишава остротата на зрението, поддържа се тонусът на околоочните мускули и се запазва еластичността на тънката кожа в тази зона.

 

Упражненията на Норбеков

Известни са и упражненията на М. Норбеков, с които хора твърдят, че са намалили диоптрите си. Такива са например "гледане в тъмнина" - поставяне на ръцете върху затворени очи (с лакти, подпрени на масата) за 1 до 3 минути, движение на очите наляво, надясно, нагоре и надолу, без да движим главата, и др.

Ето някои от тях, които се изпълняват в седнало положение с изправен гръб и се повтарят по три пъти:

- преместване на погледа диагонално - погледнете надолу и наляво, след което преместете погледа си по диагонала и погледнете нагоре и вдясно. Съсредоточете се върху това, което виждате. Повторете 5 пъти, а след това направете същото в другата посока;

- въртене на очите - погледнете наляво и започнете бавно да въртите очите си в посока на часовниковата стрелка. Направете 5 пълни кръга по часовниковата стрелка, след това 5 обратно на часовниковата стрелка;

- близък и далечен фокус - фокусирайте погледа си върху молив, който е на 20-30 см от очите. След това погледнете към някакъв далечен обект. Съсредоточете се върху него и се опитайте да го разгледате в детайли. След това отново погледнете молива. Премествайте така погледа си 5 пъти;

- концентрация - погледнете напред. Погледнете в точката между веждите. Съсредоточете се върху това, което виждате, в рамките на няколко секунди. Тогава пак погледнете напред. Премествайте погледа си така 5 пъти. Друг вариант е вместо в точката на веждите да гледате към върха на носа в продължение на няколко секунди, след което отново напред;

- масаж - затворете очи и силно ги стиснете в продължение на 2-3 секунди. След това отпуснете мускулите около очите. После отново стиснете очи, повтаряйки цикъла 10 пъти. Може и нежно да масажирате клепачите си с кръгови движения - отначало по часовниковата стрелка, след това обратно на часовниковата стрелка.

Ключови думи:

здравословен живот