Медия без
политическа реклама

Земетресенията в Турция и Сирия унищожиха хилядолетна история

Историческата Йени джамия (новата джамия) от XVII век, разположена в центъра на Малатия в Турция.
Instagram
Историческата Йени джамия (новата джамия) от XVII век, разположена в центъра на Малатия в Турция.

Поредицата опустошителни земетресения и вторични трусове в Турция и Сирия оставиха след себе си хиляди жертви, но също така унищожиха и повредиха някои от историческите паметници на древния регион, които в продължение на векове са устоявали на войни и природни бедствия.

Хората в най-засегнатите от трусовете части на Сирия вече 12 години живеят в условията на гражданска война, която освен че е отнела човешки животи, е сравнила със земята емблематични архитектурни паметници, с които страната отдавна е известна. Земетресенията допълнително усложниха и без това дълбоката криза в страната. Турското правителство пък съобщи, че повече от 5600 сгради са били унищожени в югоизточната част на страната.

Многовековният замък Газиантеп се намира на хълм в центъра на едноименния турски град и е сякаш изваден от "Приказки от хиляда и една нощ". Към днешна дата обаче е частично разрушен от двете последователни земетресения, като много от стените и наблюдателните му кули са изравнени със земята.

Твърди се че основите на замъка датират още от Хетската империя, просъществувала между 1800 - 1180 г. пр.н.е. Хълмът в Газиантеп се оказва стратегическо място и хетите построяват там наблюдателна кула, разширена по времето на Римската империя. Кулата е превърната в замък през VI век по време на управлението на византийския император Юстиниан I. Преди земетресението замъкът Газиантеп е музей.

В непосредствена близост до замъка се намира джамия ''Сирвани'', построена през XVII век, която също става жертва на чудовищните трусове. Източната стена на джамията и куполът ѝ са частично срутени. ''Сирвани'', една от най-старите джамии в град Газиантеп, отдавна се извисява не само като религиозна структура - на хълма до двореца, но и като архитектурно чудо. За разлика от повечето минарета в джамиите, тези на ''Сирвани'' имат по два балкона (шереф). Джамията е реновирана през 1681 г., но първоначално е изпълнявала функциите на средище, където дервишите изпълнявали своя духовен танц.

Считана за люлка на цивилизацията, Сирия също пострада от земетресенията. Ситуацията се усложнява и от факта, че в страната трудно достига хуманитарна помощ за пострадалите заради сложната политическа обстановка.  В силно засегнатата северозападна част на страната се намира един от най-старите постоянно обитавани градове в света - Алепо, къде се пази повече от четири хилядолетия история. Преди Гражданската война в Сирия, започнала през 2011 г., древната част на града е по същество непроменена от XII век. Градът е част от списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Цитаделата в Алепо може да е един от най-старите съществуващи замъци в света, но не бе подминат от разрушителната сила нито на Гражданската война, нито на земетресенията. По-голямата част от структурите на цитаделата са издигнати от мюсюлманската династия с кюрдски произход Аюбиди през XII и XIII век, но значителни структури са запазени и от Османския период от началото на XVI век. Цитаделата е построена върху естествен варовик, издигащ се на около 30 метра над нивото на околната равнина.  През август 2012 г. е повредена външната порта на цитаделата, след като е обстрелвана по време на сблъсък между Свободната сирийска армия и Сирийската армия по време на битка за поемане на контрола над Алепо. През юли 2015 г. е задействана бомба в тунел под една от външните стени,  нанасяйки допълнителни щети в опит Свободната сирийска армия да изтласка сирийската армия. По време на конфликта сирийската армия използва цитаделата като военна база, а зад древните процепи в стените, които служели за изстрелване на стрели, наблюдавали снайперисти. В резултат на тази съвременна употреба, цитаделата е сериозно повредена. Двете поредни земетресения пък срутват части от османската мелница вътре в самата цитадела. Падат и североизточните отбранителни стени. 

Историческата Йени джамия (новата джамия) от XVII век, разположена в центъра на Малатия в Турция, е още един архитектурен паметник, разрушен при земетресението в понеделник.

Джамията е построена на мястото на джамията ''Хаджи Юсуф'' и става жертва на земетресение два пъти. Първо е разрушена при силен трус на 3 март 1894 г., което остава в историята на Малатия като ''Голямото земетресение''. Джамията обаче е реконструирана в пълния ѝ блясък с помощта на обществеността и приноса на Абдулхамид II, султан на Османската империя от 1876 до 1909 г.  Следва ново земетресение през 1964 г.  Джамията отново е ремонтирана и са поставени големи минарета.

Основан през 300 г. пр. Хр. от бивш генерал на Александър Велики Антакия е бил основен център на ранното християнство, както и ключов търговски пункт по Пътя на коприната.  Управляван последователно от римляните, гърците, византийците и османците, сега градът е столица на турската провинция Хатай. В града се намира и първата осветена търговска улица. Или поне до деня, в който двете земетресения сравняват магазините със земята. Турските власти казват, че Антакия, населена от около 250 000 души, е заличена. Най-старата част на града, където се помещават древни джамии, църкви, параклиси и синагога е почти напълно унищожена.

ЮНЕСКО заяви готовност да окаже помощ за проучване на щетите, включени в списъка на световното наследство в Сирия и Турция. Факт е обаче, че само за минути бяха заличени цели цивилизации.

 

Още по темата