Медия без
политическа реклама

Хуманитарна помощ от ООН най-сетне стигна до Сирия

09 Февр. 2023
БГНЕС

За първи път след опустошителното земетресение в понеделник хуманитарна помощ от ООН достигна северозападната чсат на Сирия, заяви служител на граничния пункт ''Баб ал-Хава'' пред агенция ''Франс прес''. Кореспондент на АФП съобщи, че е видял шест камиона, преминаващи през граничния контролно-пропускателен пункт от Турция, превозващи палатки и санитарни материали. По-късно граничният служител съобщи, че доставката е трябвало да влезе в Сирия преди земетресението в понеделник, но ''може да се счита за първоначален отговор от страна на ООН и трябва да бъде последвана, от още помощ''.

Докато Турция получи подкрепата и помощта на десетки държави, се породиха опасения, че жертвите от едната страна на турско-сирийската граница може да бъдат пренебрегнати. Механизмът за доставка на помощ през ''Баб ал-Хава'' е единственият начин, по който помощта на ООН може да стигне до цивилни без да преминава през райони, контролирани от сирийските правителствени сили.

Сирия носи белезите от 12 години война, последиците от която пречат на усилията за оказване на помощ в районите в страната, които са най-силно засегнати от земетресението. Притисната от конфликти, недостиг на храна, икономически колапс и скорошна епидемия от холера, националната инфраструктура на Сирия е в криза от години. Сградите в Алепо – предвоенният търговски център на Сирия – често се срутват поради повредена инфраструктура, която е пострадала от липсата на надзор по време на войната. През януари 13 души загинаха при срутване на пететажна жилищна сграда в града.

Защо е трудно хуманитарна помощ на ООН да стигне до Сирия?

Сирия се управлява от различни групировки, а  режимът в страната, който е изолиран в международен план и санкциониран, смята Иран и Русия за свои най-близки съюзници. Лидерът на страната Башар ал-Асад започна да изгражда връзки с бившите си врагове. Миналата година Обединените арабски емирства посрещнаха Асад в Абу Даби, а миналия месец турският президент Реджеп Ердоган каза, че двамата може скоро да се срещнат за мирни преговори.

Някои от най-засегнатите от земетресението райони на Сирия, се контролират от режима, а други от подкрепяните от Турция и САЩ опозиционни сили, кюрдски бунтовници и сунитски ислямистки бойци. Сирийският режим използва земетресението, за да призове санкциите да бъдат отменени, тъй като страни, които искат да изпратят хуманитарна помощ, не могат да използват самолети поради санкциите. САЩ обаче изключиха възможността да променят позицията си спрямо режима. ''Би било доста иронично да протегнем ръка на правителство, което е измъчвало народа си в продължение на години – обгазява ги, избива ги'', каза говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс на брифинг в понеделник. Досега ОАЕ, Ирак, Иран, Либия, Египет, Алжир и Индия вече са изпратили помощ директно на контролираните от режима летища и не е ясно дали е стигнала до засегнатите райони. 

Идлиб, една от последните крепости на опозицията в Сирия, се контролира от сунитската ислямистка група ''Хаят Тахрир ал Шам''. След повече от десетилетие битки милиони бежанци са се заселили в региона, който остава извън контрола на правителството. Дамаск позволява хуманитарна помощ да влиза в региона само през един граничен пункт. Задълбочаващата се икономическа криза води до недостиг на гориво, прекъсвания на електрозахранването и глад. ООН изчислява, че повече от 4 милиона души в северозападна Сирия, много от които са разселени заради конфликта и живеят в лагери, зависят от трансгранична помощ, за да оцелеят.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

земетресение, Сирия

Още по темата