Медия без
политическа реклама

Лидерката в биатлона е дърводелец и прави уникални мебели

Французойката Жулия Симон подготвя специална дървена кутия за Световната купа

28 Яну. 2023
Жулия Симон в своя мини дърводелски цех
Инстаграм
Жулия Симон в своя мини дърводелски цех

Лидер в класирането за Световната купа, три индивидуални победи и серия от седем поредни класирания в Топ 3 този сезон - страхотно постижение за биатлонистка, която до скоро почти не се мяркаше сред лидерките в този спорт. 

Внезапният възход на Жулия Симон идва в нейната 26-годишнина, когато зад гърба си има вече едни зимни олимпийски игри и три световни първенства в ролята на средняк. Доскоро тя бе в сянката на Кло и Анаис Шевалие, на Лу Жанмоно, на Анаис Шевалие-Буше. 

Но вече е техен лидер, а ключ за подобряването на формата ѝ се оказа нейната

 

потресаваща стрелкова успеваемост.

 

В първите два кръга за Световната купа Жулия не пропусна нито една мишена от положение легнал. 100% попадения с над 100 изстрела - постижение, достойно за историческите справочници.

Разбира се няма как да е винаги така, но и сега французойката има успеваемост от 98% в стрелбата от легнало положение. От позиция прав е малко по-зле - 85%, но затова пък Симон забележително подобри своето ски бягане, даже и спрямо първите седмици на декември. Започна сезона като твърд средняк, а сега е една от лидерките по скорост на придвижване по трасето.

От началото на сезон 2022/23 треньор на френския женски тим е Сирил Бурде, бивш наставник на елитния ски бегач Ришар Жув - носител на два бронзови олимпийски медала и трети с щафетата на 4х10 км от световното първенство в Зеефелд (Ав). През миналия сезон Бурде изведе Жув и до Световната купа в спринта, а сега изведнъж се премести в биатлона.

Той има известен опит в този спорт, защото в края на 90-те две години е член на юношеския национален отбор на Франция. Но никога не е бил треньор по биатлон. А негов помощник в женския тим стана олимпийският шампион по стрелба с пушка от три положения в Атланта `96 Жан Пиер Амат, завърнал се от работа в националния отбор на Китай.

"Основната цел на работата с Жулия бе да намерим фазата на релаксация - разказва Бурде. - Тя вече бе отлично подготвена физически, но исках движенията ѝ да станат по-спокойни и икономични. Тогава може да хаби по-малко сили, но да се движи все така бързо. Доволен съм от видяното през първата половина на сезона, но това все още не е нейният пик. Жулия ще прогресира тепърва".

Самата Симон се радва не толкова на лидерството в генералното класиране (811 срещу 735 т. на втората - шведката Елвира Йоберг), а на най-после постигнатата стабилност. До този сезон все нещо не ѝ достигаше и тя успя да вземе само един сребърен медал със смесената щафета на олимпийските игри в Пекин 2022.

"Колкото повече състезания минават, толкова

 

повече започвам да мисля за Кристалния глобус

 

(б.р. - трофея за краен победител в Световната купа). Гордея се, че съм с жълтия номер на лидер, ценя всяка точка, но разбирам, че главната битка предстои. Особено важно е световното първенство в Оберхоф (8-19 февруари - б.р.). Не трябва да се главозамайвам, все още е само януари."

Кумир на Жулия е феноменалният Мартен Фуркад. Символично, първата от нейните вече 7 победи за Световната купа бе на 14 март 2020 г. в Контиолахти - деня, в който 5-кратният олимпийски, 10-кратен световен шампион и 7-кратен носител на Купата финишира в своето последно състезание.

Жулия се ражда почти 4 години след последната зимна олимпиада във Франция - в Албервил `92, и то в същия регион. Провинция Савоа в Алпите е едно от средищата на зимните спортове. От 2-годишна Симон се качва на ски, което въобще не е рано по тези места. На три вече се спуска по склоновете. Баща ѝ, който е фермер, но и по съвместителство почасов пазач на пистите, става неин първи треньор.

Повечето деца веднага предпочитат далеч по-динамичните и престижни алпийски ски. Жулия отначало практикува и двата вида, а след това се спира на "писалките" за ски-бягане.

"Тренирах в клуба и едните, и другите, но в ски бягането ме грабна атмосферата - обяснява Симон. - Там имаше много повече приятелства, всички си помагахме взаимно. Харесваше ми да бъда сама сред природата. И когато бях на осем изоставих алпийските ски".

От 16-годишна Симон започва да тренира и биатлон в клуба Les Saisies - най-добрия във Франция. Следват участия на девически турнири, дебют в Световната купа, резерва на олимпийските игри в Пьонгчанг 2018...

Извън биатлона Жулия има много рядко и удивително хоби. При това то не е само увлечение, а по-скоро бъдеща професия. Симон има бакалавърска степен в областта на управлението на науката и технологиите, а след това продължава обучението си по дърводелство. Слуша лекциите в интернет, а след края на сезоните си предава курсовите работи. 

"Много съм благодарна на преподавателите, че успяха да адаптират учебната програма към моите постоянни пътувания - разказва Жулия. - Винаги ме е привличала работата с дърво, макар в моето семейство да не е имало дърводелци. Но татко ми позволяваше да му помагам, когато майстореше нещо из къщи. Мисля, че оттам дойде и моето увлечение. След училище не исках да постъпвам в спортен колеж както повечето спортисти. Щеше ми се да усвоя професия, която впоследствие да ми бъде полезна. В дърводелството прецизните движения са също толкова важни, както и в стрелбата на биатлона. Може би един ден ще започна да продавам свои изделия от дърво."

И това наистина е напълно вероятно, ако се вгледаме в произведенията на Жулия Симон, публикувани от нея в социалните мрежи. А самата биатлонистка обещава, ако успее да спечели Световната купа, да изработи специално за Кристалния глобус ефектна дървена кутия.

Ключови думи:

биатлон, Жулия Симон

Още по темата