Quantcast
Израел - от Божи гроб и "Ал Акса" до Мъртво море и Бахайските градини | СЕГА
facebook
twitter

Уикенд

Израел - от Божи гроб и "Ал Акса" до Мъртво море и Бахайските градини

И поклонници, и туристи се влюбват в свещения Йерусалим
969
 Pixabay
Йерусалим е свещен дом за три религии.

Йерусалим е свещен град за три религии – юдаизъм, християнство и ислям. Там  са Стената на плача - свято място за евреите, Божи гроб, който е свят за християните, и Куполът на скалата на Храмовия хълм, който е смятан за свещен от мюсюлманите. Самият град съхранява духа на хилядолетия. Разделен на четири квартала – еврейски, арменски, християнски и мюсюлмански, той има невероятна атмосфера. 

Стената на плача

е една от най-големите забележителности на града. Представлява останки от първия и втория храм на Йерусалим, унищожени от вавилонци, а по-късно и от римляни. Руините получават наименованието си от това, че евреите често отивали там да скърбят за разрушените храмове. Стената е дълга 48 м и висока 18 м и има два входа - един за жени и друг за мъже. Вярващи и туристи могат да пъхнат листчета със своите желания в пролуките между камъните или просто да се помолят. Два пъти в годината главният равин на Ерусалим прибира тези най-съкровени желания и отправя молитви за сбъдването им, а после ги изгаря, за да се запази тяхната неприкосновеност. От няколко години вече е възможно изпращането на желания по факс или мейл, които достигат до Стената на плача благодарение на духовно лице.

За да бъдат допуснати до това свещено място, жените трябва да покрият косите си с шал или кърпа. Мъжете също трябва да поставят специфичните шапчици, наречени кепа. За реда и спазването на правилата се грижат специални религиозни наблюдатели. Около стената има чешми, където преди молитва поклонниците измиват ръцете си.

Прочутият Храмов хълм

Мястото е второто най-свещено за исляма. Там са построени монументът Куполът на скалата и джамията "Ал-Акса". Тя е най-важното място за ислямска молитва след Мека и Медина. "Ал Акса" означава „най-далечната джамия“ и в миналото е била първата кибла - посоката, към която мюсюлманите се обръщат по време на молитва. Те вярват, че пророкът Мохамед и неговите последователи са се молили с лице към тази джамия. Този ислямски храм има своя библиотека.

Църквата на Божи гроб 

Това място е най-свещеното за християните. Храмът е построен през IV век на хълма Голгота, където е бил разпнат и погребан Иисус Христос. Натам води Виа Долороса, което от латински означава Пътят на страданието. Това e къса улица в Стария град, която ИИисус Христос е извървял по пътя към разпятието.  Уличката, около 600 м, започва от Мюсюлманския квартал, на север от Храмовия хълм, и завършва в църквата на Светия гроб в Християнския квартал.

Т

Витлеем

се намира на 8 км от Йерусалим. Градът си заслужава самостоятелна еднодневна екскурзия. В  него се влиза през граничен пункт. Основната забележителност там е църквата  „Рождество Христово“. Тя е един от най-старите християнски храмове. Построена е по заповед на майката на император Константин Велики на мястото, на което се е родил Иисус. На входа на храма някога е имало изображение на Трите влъхви, които поднасят дарове на Божия син. Според легендата, когато персите завладели града и видели изображенията на влъхвите, не посмели да разрушат храма. Богослужението там продължава от ІV век. 

Ако сте решили да разгледате повече от Израел, пътят ви задължително трябва да премине през града, който Иисус Христос прекарва детството си.

Назарет

Днес той е с най-многобройно християно население в страната. Там се намира Базиликата „Благовещение". Тя включва пещерата, в която се смята, че е живяла Дева Мария и където тя е получила благата вест, че ще роди син на Бог. Църквата е построена в модерен стил и е най-големият християнски храм в Близкия изток. В Назарет може да бъде видяна и живописната православна църква „Архангел Гавраил“.

Хайфа

е друг интересен за туристите град . Там се намират Бахайските градини, които са обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Те представляват деветнадесет тераси, разположени по северния склон на планината Кармел. Докато се изкачват към най-високата част, посетителите могат да се насладат на красиви алеи, статуи, мраморни парапети, цветни мозайки, фонтани и шадравани, феерия от растения и цветове. Всичко е организирано симетрично и събира в себе си хармония, спокойствие и красота. Гледката, която пристанището от другата страна предлага, също не е за изпускане.

Музеят "Яд Вашем"

е посветен на Холокоста през Втората световна война. Съхранява над 200 милиона страници архивни документи, повече от 450 000 снимки и около 125 000 разкази на очевидци на ужасите, на които са подложени евреите от нацистите през XX век. Запазени са оригиналните досиета на всички затворници от концентрационния лагер "Маутхаузен", както и хиляди писма на жертви на Холокоста.

Мъртво море

Това място е по-трудно достъпно за туристите, тъй като е разположено между Израел, Палестина и Йордания. То се намира на 423 м под морското равнище и е известно с това, че заради прекалено солената му вода в него не живеят почти никави организми освен някои видове бактерии. Над повърхността винаги се носи лека мъгла  във водата се съдържат големи количества бром. Макар в него да се влива река Йордан, нивото му спада с един метър всяка година. Това се дължи на изпаренията и на добива на сол. За да се забави този процес, целогодишно в морето изкуствено се влива прясна вода.

Мъртво море е с изключително високо съдържание на минерали, а въздухът наоколо е чист -  почти без полени и други алергени. Слънчевата радиация също е редуцирана, а атмосферното налягане е ниско. Много туристи посещават мястото, за да се възползват от лечебните свойства на водата, солта, калта и въздуха там. Те могат да се насладят на разнообразните оздравителни процедури, които предлагат спа курортите по бреговете.

..............................................

Свещената събота

Ако планирате пътешествие в Израел, добре e да се запознаете предварително не само с туристическите обекти, но с някои характерни обичаи. Имайте предвид, че всяка събота евреите отбелязват Шабат - седмия ден от Сътворението, когато Бог решил да отдъхне, след като създал света. На този ден не се работи, дори не се готви, не се карат други да работят, изключват се всички електрически устройства. Забранено е даже натискането на електрически копчета, като евреите използват специални шабат асансьори, които в съботния ден спират на всеки етаж. От туристите не се изисква да спазат тези правила, но все пак евреите държат на спокойствието си по време на Шабат.

Повечето магазини отварят един час след приключването на Шабат и работят до късно. Летищата работят нормално дори и през тези специални съботи, но разписанията на доста автобуси и влакове могат да бъдат засегнати. Ресторанти, кафенета и барове обикновено затварят, а тези, които остават отворени, предлагат Шабат кухня специално за туристите. Атмосферата на Шабат може да се усети най-добре в Йерусалим. Там празникът започва около 36 минути преди залез. По улиците се чуват сирени, хора, облечени в най-хубавите си дрехи, отиват към Стената на плача. В синагогите има служби.

Ключови думи:

Ерусалим, туризъм

Още

Япония отваря за чуждестранни туристи

17.05.2022

224
Вишеград, но край Кърджали

29.04.2022

845
Земята на гръмотевичния дракон внимателно подбира гостите си

15.04.2022

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

939