facebook
twitter

После

Реконтра

Телевизия и просвета

автор
Иво Балев
751

Пекнало едно слънчице, пролетта дошла, макар че синоптиците разправят - не бързайте да се разхвърляте, вдругиден пак идват белите мечки! 

Между другото телевизионната прогноза за времето е много тежка за практикуване професия. Я ще те набедят за шегаджия, я за неземна красавица - и край! Ако рекат, че си хуморист, цял живот се очаква да разправяш смешки, макар да си по природа елегичен тип, а към красавиците пък очакванията са чудовищно високи. Красавица от прогнозата за времето не може да се омъжи за нищо по-малко от президент или Чичо Скрудж. Разбира се, най-добре да си намериш президент с излъчване и поведение на Чичо Скрудж, но това е вече отвъд пределите на човешките възможности и само всемогъщият Бог може да финализира успешно сделката за такова сватовство. Има само един такъв документиран случай в световната история, когато тв синоптичка взема за мъж президент с усмивка и маниери на Чичо Скрудж. Оттогава изискванията към практикуващите тази млада професия се повишиха неимоверно - животът на хубавата жена е труден, но животът на хубавата синоптичка е едно непрекъснато тичане към Черни връх по Евино облекло. Представете си едно скромно момиче от прогнозата на времето, което люби прост шеф на държавна агенция или още по-прост шеф на парламентарна комисия. Заради предразсъдъците в обществото това момиче трябва да заключи сърцето си и да хвърли ключа от Бургаския мост. И да чака своя президент или своя Чичо Скрудж - от Дисни, не от Дикенс!  

В такива дни човек излиза навън, къпе се в светлина и си чуди: телевизия ли да си купи, или да стане учител?

И за двете мероприятия си трябват пари. За да станеш учител, без да ти умрат от глад децата, трябва да си събрал някакъв имот и пари за черни дни, щото учителството не е някакъв бял ден. Това го казваме заради Бареков, който оня ден каза, че с нетърпение чака да му свърши "каторгата" в Европарламента, за да стане учител - вече си бил подал документите.

Остроумниците побързаха да възпеят интелектуалната доминация на Бареков, което всъщност не е безкрайно умно. 

Без да съм сигурен в намеренията и мотивацията на Бареков, няма да се учудя и наистина да стане учител за около половин година. Ще си направи циркаджилъците, ще организира 60 ивента, ще води на учениците известни футболисти и проститутки да ги мотивират за повече знания и личностно развитие... Ще пошуми, ще вдигне няколко панаира, ще си върти и тв проекта през това време, накрая ще си тръгне омерзен, защото не му дават да си разгърне идеите в просвещението. Това му е част от бизнеса - циркаджилъци и популярност, той е Мис Тигрова на българската политика.

Но да се върнем на просветата без Бареков. Вярно е, че просветата е приоритет на гербавата власт, те това го повтарят непрекъснато и ако не ги вижда човек на какво приличат, може и да им повярва.

Неуките хора могат да се възхищават на просветата с мистичния възторг на диваците, които не различават диаманта от стъкълцето. Те по същия начин ще се възхитят и на лекториите на Кобилкина - тя може да опростява и профанизира сложни психологически явления, така че да зашемети интелектуално целия гербав елит. Но поне част от вас ще се съгласят, че у Кобилкина се забелязва известен академичен дефицит.

Подобен академизъм с отрицателен знак наблюдавахме и в мозъчния тръст на БНТ.

Шефът на телевизията беше хванат с някакви промили етанол в кръвта, за които се опитва да убеди съда и обществото, че се дължат на билковата настойка "Златен корен". Играе си със съда на "тука ме има, тука ме нема". На съда вика - тука ме нема, болен съм. В Брюксел пък вика - тука ме има, боря се с фалшивите новини. Който не знае новината - Константин Каменаров не се яви на делото си по здравословни причини, но се яви в Брюксел на конференция срещу фалшивите новини.

И самата телевизия заедно с директора си прояви изключителна умствена независимост, разказвайки за успехите на Каменаров в Брюксел, където явно е отишъл "тежко болен". 

От вчера пък се говори за сделката за Нова тв - не я дадоха на Келнер, сега разправят, че ще я дават на Врага на българската олигофрения в журналистиката. Той самият пък отрича и вика, че не коментира слухове. 

За да не коментираме и ние слухове, само ще кажем за нюансите сиво при покупка на телевизия. 

Ако купуваш телевизия, за да я закриеш - може да стане и без собствени пари - все ще ти даде някой, дето обича тишината. Ако обаче купуваш телевизия, за да я развиваш в сферата на услугите - сметката става по-дебела. Направо корпулентна като corpus delicti.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Такова е положението

24.05.2019

Весел Цанков

788
Безпрецедентно дирене

22.05.2019

Румен Белчев

780 1
Как защо!

Коментари

Penchobre

Така е г-н Балев 👌

 

Те победиха! https://www.google.bg/search?q=%D1%82%D0%B5+%D0%BF...

Влез или се регистрирай за да коментираш

×