Медия без
политическа реклама

Светия на деня

Силвестър с нищо не компрометира правата вяра на Цончо!

30 Юни 2023
Римските папи галят достойните по главите, а някои ги има и в православния календар.
Pixabay
Римските папи галят достойните по главите, а някои ги има и в православния календар.

Понеже се имам за умен и красив, искам да разкритикувам моите умни и красиви приятели за лекомислените шеги по адрес на сина на Цончо Ганев, наречен с хубавото име Силвестър. 

Дори ще подмина дреболията, че е неприлично да се закачаме с децата на политически опонент - да речем, че сме по-либерални и допускаме такива неприлични шеги. 

Само че всички шеги на тема "Цончо кръстил детето си Силвестър, къде му е българщината!" - всички тия шеги са безтегловни и несъстоятелни. Цончо НЕ Е престъпник на правата вяра. 

Защото Силвестър определено е латинско - западно име, но светията папа Силвестър се почита и от православната църква - на 2 януари. 

Тоест между името Силвестър и правата вяра на Цончо няма никакво противоречие - това не е чуждопоклонство и западна гнилост. 

Папа Силвестър е един от първите, ако не и първият светия, който е канонизиран, без да е бил мъченик - не са го изтезавали "игемоните", не са му секли части от тялото, не са го терзали лъвове, изобщо - няма мъченически венец, но е светец. 

Папа Силвестър е кореняк римлянин, от жълтите павета на Рим. Като кореняк римлянин, Силвестър бил интелектуалец. Той живял по времето на император Константин, който е първият християнски император, но все пак и той си имал своите колебания по тия тънки въпроси. 

В житието на папа Силвестър четем следния епизод. 

Майката на император Константин - Елена, имала религиозни тревоги, защото учени евреи ѝ пълнели главата с баласта на тяхната доктрина и я убеждавали, че Христос е просто един блуден евреин, а не Божи син и Богочовек. 

Затова в двора на Константин бил организиран диспут, в който спорели за правотата на вярата равинът Замврий с неговите съмишленици и папа Силвестър. Спорили сума ти време, замеряли се с аргументи от Писанията, най-накрая докарали работата до състезание по чудеса. 

Равинът Замврий казал да му докарат един свиреп бик, подшушнал му в ухото нещо и бикът ритнал камбаната - изревал и паднал мъртъв. 

Нашият човек папа Силвестър обаче се помолил на Бога и бикът се съживил, при това станал кротък като агнец. 

Всички признали, че чудото на Силвестър е по-богоугодно, а евреите начело с равина си Замврий паднали в краката на Силвестър и пожелали да се кръстят. 

Папа Силвестър бил и реформатор - той променил името на римската неделя да не е "ден на слънцето", а ден на Бога - Domenica. Англоезичните и досега викат на неделята Sunday - ден на слънцето, но италианците точно папа Силвестър ги е научил, че това е Доменика, а не някаква езическа дивотия за слънцето. 

Това, че папа Силвестър присъства в православния календар, означава със сигурност, че го има в препоръчителния списък с имена, подходящи за всяко православно отроче. 

Да не забравяме, че в Сливен съществува - не папа, но цял отец Силвестър, който заедно брат си Евгений крепи крехките устои на православния фундаментализъм в България. 

Тия братя са, както казва поговорката - два брата акробата, един кирка, другият лопата. Да не си им насреща, ако са се разлютили по някой джендърски въпрос. 

Така че, приятели, бъдете умни, бъдете красиви и се шегувайте с други работи - името Силвестър е православно-коректно във всяко едно отношение. 

Отделен въпрос е, че т. нар. "традиционно български" имена са повечето гръцки, калкирани или побългарени, някои са славянски или славянизирани, еврейски, латински... Дълбоките български корени си имат свои корени и времето е наше!

Последвайте ни и в google news бутон