Медия без
политическа реклама

Новини с добавена стойност

Разглобно време: с брадва и магнит

Из "Политически НЕкоректно" по БНР с водещ Силвия Великова

08 Апр. 2024
Шарж: Алла и Чавдар Георгиеви

"Новини с добавена стойност" е неделен радиобюлетин - петминутка за веселие и размисъл в стил академичен пънк-рок. 
***

Не знам дали си спомняте, в началото на миналия месец една госпожа експерт с вътрешна информация от магнитските работи каза, че до края на март щяло да има ново попълнение в списъка санкционирани българи по закона “Магнитски”. 
Госпожата експерт все пак направи уговорка, че решението за Магнитски и кой да влиза в списъка - това е работа на президента Байдън, а той можело да отложи магнитските работи за следващия си мандат, защото не е спешно. 
Ако пък Байдън не спечели следващите избори, може да се пробва на тези след тях. Млад човек - животът и кариерата са пред него! Ех, че му завиждам, защото пък аз съм вече стар манекен, макар че все още минавам за един млад поет, както е казал недотам младият поет. 
Нови магнитчета на хладилника на българската политика за момента няма, но затова пък Сглобката се разглоби. 
И то така се разглоби, че си спомних една сцена, която съм наблюдавал в нелекия си живот. Веднъж пътувахме в отдалечена местност и видяхме човек с БМВ, претърпял авария. Нещо беше закъсал и се опитваше да си свали джантата с брадва, защото нямал друг инструмент. Аз и моите спътници искахме да помогнем, но видяхме, че сме безсилни пред майката природа. Изоставихме завинаги интелектуалеца с БМВ-то и неговата брадва в тая отдалечена местност на спомените ми. 
Нещо такова беше и разглобяването на джентълменското правителство - разглобка с брадва и непредвидими последствия. 
Обаче - тука има Магнитски, тука няма Магнитски, тука има, тука няма Сглобка и Ротация - дали има връзка между тези явления? 
В старите театрални текстове казват на отделните сцени - явления. 
Явление първо: на стената виси Магнитски. 
Явление второ: Магнитски продължава да виси на стената и не гърми.
Явление трето: Сглобката гърми вместо пушката на стената. 
В едно от явленията на трагедията “Хамлет” датският принц се тръшка и вайка съвсем като за сегашната ситуация: 

Разглобно време, жребий мой проклет,
на мен се падна да го сложа в ред. 

Векът е разглобен, ха да видим сега как ще го сглобяваме. 
Така възклицава Хамлет, критикувайки епохата, която се деконструира пред очите му. 
За процеса на разглобяване трябва обаче да благодарим и на самата Сглобка, която с върховни джентълменски усили се сглоби преди 9 месеца. За тези 9 месеца Сглобката роди всичко на всичко една нова Конституция, с която в момента си блъска главата цялата политическа класа. 
Новата Конституция е като кон в институция или, да речем, хипопотам в часовникарско ателие. 
Изглежда конституционните поправки са били много добре обмислени, ала не е имало време за финално осмисляне.
Новата Конституция имаше за цел да върже ръцете на Радев, за да не управлява той със служебните си правителства като в почти-президентска република. Хубаво, ама освен че вързаха ръцете на Радев, така са разписали процедурите и хипотезите, че сега едвам се намери кандидат-премиер. За кандидат-премиера Главчев спешно се прекрояваха закони, за да може изобщо да се задвижат някакви процедури. Всичко е толкова добре предвидено, че ако Главчев успее да състави правителство, след изборите ще се върне в Сметната палата, където ще проверява сам себе си колко отговорен е бил към държавните сметки като премиер. 
Ако пък не състави правителство Главчев, даже не е съвсем ясно какво следва - толкова добре е помислено за всичко при така необходимия спешен освежителен ремонт на Конституцията. 
Така че, скъпи съучастници, на следващите избори трябва да изберем по-кадърни разбойници, които поне знаят какво да правят с плячката. 

Изпекоха си нова Конституция,  
без консултация със дядо си Конфуция.
Разглобно време: с брадва и магнит
изреждат се бандит подир бандит.

***

Текст и звук: 

 

Последвайте ни и в google news бутон