Quantcast

Медия без
политическа реклама

Реконтра

Пари ни дайте, акъл си имаме!

01 Февр. 2019ВЕСЕЛ ЦАНКОВ
Айде на демографията, ромале!

Няма как, налага се и тази година да похарчим стотици хиляди за реклама на европейските програми. Задължително е! Пък и не е чак толкова неефективно. Не че сравняваме с десетилетието на ромското включване например (представяте ли си, ако не беше то, какви щяха да са днес ромските неща?!), но при добри идеи съответната реклама може да е трепач.

Знае се, сексът продава, другото са палиативни мерки. А с наличните пари такъв секс може да се организира... Но не бива, Европейски съюз е това, не е фирма за производство на пластмасови гребени и шноли. Освен това кой ще се разголи в името на европрограмите? Ако са професионалистки, ще направи лошо впечатление на Брюксел, ако са популярни кадри от Европарламента... По-добре да си стоят облечени и само на предизборните плакати, а ние ще се оправим инак.

Преглеждаме предложенията - рекламни чадъри, USB зарядни за кола, чанти, раници, външни батерии... Скука! Надуваеми възглавнички за пътуване и тапи за уши за реклама на европрограма "Транспорт". Смешно! Поне да бяха надуваеми кукли или клечки за уши, хем пропаганда, хем хиляди хора щяха да си стоят по къщите и след употребата на надуваемата кукла, облекчени щяха да си чистят ушите, наместо да правят задръствания по улици и магистрали. Я да помислим сега сериозно как да рекламираме тази европрограма. Класиката за пътуващия българин каква е? Добре обварено пиле, посолено и поръсено с червен пипер, загънато във вестник. Добави му лого, сложи му слоган и гледай какво се вика популярност! Ами европрограма "Конкурентоспособност"? Разбира се, цепната четвъртинка бял хляб, вътре пъхнато кебапче, най-добре и с люто чушле. Има ли лого и прочее, нищо не може да се конкурира с този подаръчен комплект нито по ефективност, нито по емоционално въздействие. Окрилени продължаваме към баничка и малка боза, отново подходящо брандирани и незаменими за реклама на всякакви европейски програми.

Тук може да се чуе критичен глас, че наблягаме на плюскането, на материалното. Наясно сме, че обикновено такива критики с куркащи черва отправят онези, за които рекламните вкусотии не са достигнали. И е факт, че ние можем и инак, духовно. Поглеждаме какво са предвидили белите якички и ни обзема жал - както за "професионалистите", така и за европарите. Рекламно присъствие на тенис турнир моля ви се! Кого ще впечатлим с това? Шепа любители! Трябва да ударим с това, в което сме най-добри! Рекламно присъствие на ромска сватба! И тя, както съответният тенис турнир, трае седмица, но пък каква експресия, какви цветове, звуци и движения! Никой не ще остане безучастен пред такава еврореклама, а освен това с един масраф и по линия на ромското включване ще се отметне.

Уви, и на тази рекламна стратегия могат да се измислят кусури, хейтърите нямат почивен ден. Това обаче не е повод за униние, а стимул за иновация! И тя не закъснява - да ни брандират по европейски нас и да ни подаряват в останалите страни, получаващи пари по еврофондове! Няма по-оригинален евросувенир от един българин! Другите от Евросъюза да се скъсат не могат да подарят на някого българин! А ние разполагаме със седем милиона бройки! Освен това сме за почти без пари. Очаквано е възможно някой да каже, че това е абсурд. А маска за очи или чадър да не е по-разумно? Ама така било прието. Добре, тогава подаръкът ще представлява българин с маска за очи и чадър. Ако преди това и в тази пазарна ниша не се набутат китайците.

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?