Медия без
политическа реклама

Есе

Нямаха време за конституткане и конститути кванти

Храбрите шивачи на Конституцията вече вземат мерки от натура

02 Апр. 2024
С общите интелектуални и лидерски усилия на констититутките Петков/Борисов/Иванов/Пеевски бе създадена институцията Служебна Глава - трябват само още няколко прекроявания на законите и готово!
С общите интелектуални и лидерски усилия на констититутките Петков/Борисов/Иванов/Пеевски бе създадена институцията Служебна Глава - трябват само още няколко прекроявания на законите и готово!

Какво постигна Сглобката за краткото си историческо време в сложната международна и вътрешна обстановка? 
Едно от основанията за историческия компромис на Сглобката беше, че това е единственият начин да се прокарат някакви реформи. 
Измежду всички възможни реформи за прокарване, за деветте си месеца съществуване Сглобката сколаса да ремонтира Конституцията.
Ремонтът очевидно имаше за цел да ограничи служебните удоволствия на Радев - тази цел бе постигната, но бяха поразени и няколко колатерални предмета.
Тия промени в Конституцията Пеевски ги топлил в скута си, поливал ги с мазно кафе и прочие вулгарни самопризнания, които извън вулгарната експресия по същество са правдиви - Пеевски е незаобиколим фактор за тия промени, но "бащите-конституционалисти" са много.
Резултатът от това общо интелектуално усилие - конституционните поправки, е такъв, че сега спешно се прекрояват законите, за да може да се приложат тия поправки и България да има премиер от ГЕРБ, ама без да е от ГЕРБ, ами от Сметната палата. 
Разглобените конституционалисти с последни джентълменски усилия донатаманяват законите, за да стане въобще възможно приложението на тая тъй необходима нова Конституция. 
Може да бъде изображение с текстово съобщение
Карикатура: Христо Комарницки, фрагмент.
***
Нямаме време за конституткане! - бързаха да свършат работа Петков/Пеевски/Борисов/Иванов. 
От зор да вържат ръцете на Радев, храбрите конституционни шивачи вързаха и собствените си ръце със шивашкия метър и създадоха куп казуси за разрешаване - за да може въобще да има някакво правителство, каквото ще да е. В момента прекрояват за последно кройката, вече вземайки мерки от натура - директно от Главчев. Наблюдаваме на живо как се създава временната институция Служебна Глава на правителството. 
Това е удивителен пример за саморазрушаващ се механизъм. 
Поредица от организирани действия, които усложняват живота на всички, включително живота на замесените в цялата схема. 
Толкова много усилия, които дори не са някаква корупционна комбинация. 
Никой по никакъв начин не е спечелил от тези конституционни поправки - нито пари, нито политическа изгода, нито дори лично удовлетворение.
Само един Конститутманик или Констутиквеник. 
Толкоз. 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

есе, конституция