Quantcast

Медия без
политическа реклама

Реконтра

Нощта на един Флориан

01 Апр. 2019Звън

Часът на вторите петли - час за гениални прозрения, за виртуозни престъпления и коварни магии. Час, в който по улиците може да срещнеш само дилъри, вампири, самодиви и сънени полицаи. На "Латинка" 8 всичко е спокйно. Тя се е кротнала в хладните пазви на нощта. Порядъчните й обитатели блажено спят. Красивите им знатни тела отдавна са приласкани в Морфеевото царство. Спят и сънуват. Спят върху високотехнологични матраци - цена 3600 евро квадратния метър без ДДС. Всеки един от тях грижовно следи и записва данни за безценното здраве на спящия - пулс, кръвно налягане, анална температура и т.н. Матракът поддържа Wi-Fi връзка с простатата. Малцина знаят, че всеки обитател на енергийно защитената сграда, независимо от своя пол или вероизповедание, се е сдобил с простатна жлеза - днес това е знак за висок социален статус. Дълг на матрака е да поддържа разговор с простатата, да откликва на нейните обаждания, да я обучава в любовното изкуство или кротичко да й разказва приказки. Този съвременен наследник на някогашния недодялан дюшек е съоръжен с какви ли не приставки: шумозаглушител за пръдни, ароматизатор за париране на зловонието им, масажор, мултивибратор "Свежо либидо". Матракът контролира и сънищата, променяйки ги според указанията на личните психоаналитици. Читателят навярно не само се диви на описаното изобретение, но го гложди и любопитство - от где пари за подобна глезотия. Нека заедно се опитаме да разбулим тази шарада. Вглеждаме се в сградата. Само един прозорец е останал да свети - на шестия етаж, точно до енергийния щит, пазител на сградата и обитателите й. Светлината му е достатъчна, за да прочетем текста-закрилник:

Кълна се в нощта, когато се спуска         

и в деня, когато засиява,   

и в Онзи, Който е сътворил мъжа и жената

Това е част от Сура 92 "Ал-лайл" (Нощта). След миг прозорецът угасва, сурата се стапя в мрака. Тихичко замърква VIP асансьорът. Да го проследим. На ниво -2 от него излиза мъж. Олисялата му глава поразително прилича на йерусалимски артишок. Но по-странното е, че той е съвършено гол, ако не броим престилката, която е препасал. Нейните копринени джуфки игриво се преплитат малко над удивително рунтавия му задник. Този странник условно ще наричаме Флориан. Той се шмугва в гараж №2. Лъхва миризма на сяра. Не, тя не иде от ауспуха на Флориан - цялото помещение е пропито от нея. То само привидно е гараж, а в действителност е тайна алхимична лаборатория. Флориан заключва вратата и сваля от лавицата дебела книга, озаглавена Tabulae Smaragdinae Verra Secretorum Hermetis Trismeisti*. Плюнчи показалеца си и отгръща на нужната страница. Очите му жадно пият текста.

Рецепта от Великия магистър Гриомур Вършецки за получаване на Философски камък

Преди да започнеш трансмутацията, направи си очистителна клизма! Свършиш ли с нея, затикни задника си с изсушени неотворени шушулки от рошкови, чиито бобчета да дрънчат като маракаса. Да нямаш други дрехи по тялото си освен алхимична магистърска престилка. Щам се приготвиш, вземи гърне с прясно изровена почва от строеж на "Артекс". Добави в него фунт купрум и 20 децилитра минерална вода балдаран. С газ от турска тръба загрей сместа до кипване. Нека поври час. Добави сега три унции меден окис. Действай в пълна тишина - да се чува само къкренето на гърнето и подрънкването на топчетата от затикнатите в теб шушулки. Сипи три унции арсен, разбъркай и остави да къкри още десет минути. Подир туй прибави три унции смляна кора от дъб, от циганин отсечен. Налей унция розова вода и нека ври още двадесет минути. През това време бавно повтаряй заклинанието - O Fortuna velut luna statu variabilis, semper crescis aut decrescis; vita detestabilis.

Добави три унции сажди, добити от пернишки кюмюр, и продължавай да вариш, докато сместа стане готова. Ще узнаеш това, щом пуснеш в нея ръждив гвоздей. Ако тя го превърне в злато, сваляй гърнето от огъня. Полученият Lapis Philosophorum ще може да ползваш четири пъти и да добиеш десет унции злато.

Флориан доволно потрива ръце - всичко нужно е набавил. Безстрашно, като истински партиен водач, той затиква в задника си накрайника на иригатор за клизма. Поради естетически причини преустановяваме наблюдението над алхимика. Ще добавим само, че преди да пропеят трети петли, прозорецът на шестия етаж отново светва. Този път по-ярко - блестят нови пет унции 24 каратово злато. Ще има за нови Артекс мезонети и в "Златен век", и в билдинга "Ивайло Бърдоквата", и в F16 Block 70 floor 5/6.

______________

*Изумруденият скрижал - Тайните на Хермес Трисмегист.

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?