facebook
twitter

После

На седмото небе

Хайде да си премерим фолксвагените!

1099

Едно време беше много рапърско да имаш ланец с емблема на фолксваген - старата школа изпълнители и фенове помнят тази субкултурна атрибутика. 

Днес двама президенти и министър-председателят се правят на олдскул рапъри - мерят си фолксвагените. 

Голямата инвестиция се случи, отварят се работни места току преди избори, Борисов е на седмото небе, защото икономиката се развива и това е резултат от добрата работа! 

Както каза премиерът преди време - завод след завод никнат като гъби. Поетът пък е казал, че заводите имат яки бетонни стени и над тях се извиват облаци от дим за радост на Нено Димов - един еколог, който намира точния баланс между икономическото развитие и опазването на околната среда. Точният баланс е банков термин, не ни се влиза в повече самотълкувания.

Да, обаче за това прекрасно случване, за тая гигантска инвестиция всички искат да се окъпят в сиянието на високата оценка за българската държава - защото самата инвестиция е една висока оценка. 

И точно на тази тема президентът синоптик Плевнелиев е захванал да скубе темето на актуалния президент Радев, а премиерът не ходи по земята, а лети! В Русе откри разширение на завод за автомобилни части и отново показа, че не е в кампания за изборите, а си работи като премиер и не го интересуват тия ми ти врагове, дето дори не ходят на работа. 

"Разбирам кое дразни БСП - заяви той. - Тях ги мързи да ходят на работа, а аз откривам заводи на най-големите компании в света". Изработил си е ситуацията, може да издевателства с "опозицията", колкото си ще. Важното е да не вземе да се появи истинска опозиция!

И двамата президенти - Плевнелиев и Радев, са германофони. Работят с немски език с всичките му там конюнктив цвай и прочие инквизиции. По тая линия изпитват естествена ревност към успехите в двустранните отношения с Германия. 

Президентът Радев се почувства изолиран от тая инвеститорска благодат и се появи, за да изтъкне собствената си заслуга: "Специално за завода на "Фолксваген" АЗ, вика, поканих германския президент и си говорихме по тези въпроси. Имахме много ползотворни разговори". 

На това примъкване остро реагира президентът синоптик Плевнелиев, който понякога дори стъпва на Майката Земя, без да е летец като наследника на поста си! 

Плевнелиев заяви, че президентът Радев няма нищо общо с идването на фолксваген, защото той, Плевнелиев, от една година заедно с правителството преговарял с фолксвагените по тия въпроси и знае със сигурност, че президентът Радев няма никакъв принос!

Вероятно всеки от тия трима мъже има основание да изтъкне заслуга, а още по-вероятно инвестициите не зависят толкова много от техните лични усилия, а са резултат от работата на много хора. 

В крайна сметка да се надяваме, че въпросните инвестиции наистина са в полза на българската икономика и българския народ. 

Съвсем друг въпрос е, че инвеститорите идват тук, защото знаят, че в България се работи за без пари, заплатите са малки, а в специални случаи даже може да не се изплащат - историята ни познава такива случаи достатъчно. В отделни случаи даже, ако си близък на управляващите, може да вземеш хубав кредит, таман преди да изгърми някоя банка - въобще тука си има поле за инвестиции с голяма възвръщаемост. Оттук примерно никога няма да тръгне срамен скандал като оня с вредните емисии на фолксваген, измамите с датчиците, които отчитат емисиите, милиардната глоба, която плати компанията, и хилядите изтеглени от пазара автомобили. Тук по-скоро някой работник ще изяде менгеме, отколкото да се развали рахатът на някой инвеститор.

Все още няма коментари

Още

Борисов подкрепя Лаура Кьовеши за европейски главен прокурор

20.07.2019

2342 32
Борисов призова хакера на помощ на службите

19.07.2019

2003 26
Нинова: Не Борисов управлява държавата, ДПС управлява ГЕРБ

19.07.2019

2790 70

Влез или се регистрирай за да коментираш

×