facebook
twitter

После

Реконтра

Долу, под смокинята

1113
Амнезията ни прави свободни!

Някои се качват горе, на черешата, но ние не сме от тях – предпочитаме долу, под смокинята.

Най-хубавото време по морето е след началото на учебната година – децата са на училище, бабите бъркат лютеница, майките – манджи, бащите – бачкат за хляба и парното, така че човек може да си лежи кротко под смокинята, да гледа морето и да се отдава на невинни удоволствия без излишни свидетели.

В днешно време свидетелите са винаги излишни.

Лежа си кротко, поглеждам към съседната сянка, дамата ми се струва нещо позната.

- Извинете – казвам, - имам тоя дефект по рождение, не помня лица, запознавал съм се по четири пъти на ден с един и същи човек, бихте ли ми помогнали…

Дамата ме гледа подозрително и казва:

- Изобщо не ми се правете на интересен! В интерес на истината, държа да подчертая, че решението да не си прекратя отпуската бе за мен изключително тежко решение! Аз кво им разбирам от машинариите и хакерите – да си се оправят сами! Вече им дадох конкретни указания – като се върна, всичко да е оправено!

Не мога да се сетя коя е, но няма значение – животът е чудесен под смокинята, ментичката тихо разтапя бучиците лед в чашата, сред облаците се мотае закъснял щъркел, а до мен двама опъват пешкирче и тракат с таблата.

- Добре дошли, колеги – поздравявам учтиво, - мешана или обикновена?

Тия се постряскват малко, после единият, докато подрежда пуловете, се обяснява:

- Аз съм в законен и планиран платен отпуск от деня, в който рибите изплуваха, а радиото спря - не можете копче да ми кажете!

А другият разджурка заровете и приветливо ме осветли:

- Естествено, че след като оцапаш пейзажа, най-лесният начин е да си тръгнеш. Но изобщо не съм убеден, че е най-достойният. Истинският отговорен мъж остава сред нацапаното, за да запази достойнството на пейзажа и своето покрай него!

Поглеждам изкриво към полупознатия, опнал се на раирано пешкирче.

- Глей ги какви са нагли!

- Не ми говорете на „ти” – ядосва се полупознатият. – Аз в тия кални борби изобщо не смятам да участвам! Те затова ги и отмениха – останах да се боря сам със себе си, за да не се окалям. Как си ме представяте месец преди решаващия избор да цопна насред тоя отакован и изтакован пейзаж!

- Ама много смърди!

- Смърди, разбира се! Но питайте Нено – веднага ще ви докаже, че не е вредно – никоя от измервателните станции не е регистрирала отклонения от нормата! Ако питате мен – по-добре да си смърди, отколкото да не се усеща никаква миризма, а наоколо всичко да е в… Нали разбирате, интелигентен човек сте, или поне така изглеждате до доказване на противното.

Поглеждам към таблата и не мога да се стърпя:

- Ама за какво я хвана тая капия! Кенеф капията е най-тъпото нещо в тази игра!

А ония, с таблата, ме гледат накриво.

- Хайде, кибиците, ако обичате, малко настрани! Много разбирач се навъди в тая държава! Ще си играем играта както си знаем и без да ни се дава акъл отстрани! На нас този, който трябва, ни каза: момчета, вървете под смокинята, поснишете се малко, поизчакайте, докато мине бурята, пък после – ще видим, те, изборите, ще са минали…

Тая инструкция, с поснишаването, ми се видя позната – само че откъде ли?

Много е лошо човек да има неуслужлива памет.

Макар че – за какво му е да помни, те, тия, които трябва, ще ни разкажат когато трябва какво всъщност ни се е случило, какво се случва и какво трябва да се случи.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Прокуратурата разпали скандал с разпределение на дело за шпионаж

05.04.2020

Обновена

6619 67
Най-висшият военен: Участието на армията вече се планира

05.04.2020

9039 11
НАП вече помага по телефона за забравен ПИК

03.04.2020

339

Коментари

Mitnicharъ

Отлично, даже много добре!!!

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Мъчително прекрасно,

особено за ментичката на плажа.

По време на чума и непосилна олекналост на главъта.

??

 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×