facebook
twitter

После

Реконтра

Бързо, лесно, мръсно!

1008
Простаците не разбраха изкуството на Ода Жон, изядено в Художествената галерия, а то е изискан канибализъм спрямо опонента.

Празниците са едно такова сбъркано време, в което, която и телевизия да пуснеш, веднага ще започне да ти обяснява как се свиват зелеви сарми, в телевизора ще зацвърчат пържолки и кюфтета, хора с ей толчави ножове в ръце ще ти разяснят как най-добре да режеш лука, без да ти залюти на очите, и разни други такива малки кулинарни трикчета и радости.

Изобщо – по празниците ядем и готвим, готвим и ядем.

А в останалото време?

В останалото време също готвим – каквото ни попадне.

Днес ще се научим как се сготвя опонент.

Дълги години у нас погрешно се смяташе, че опонентът няма какво  толкова да се сготвя – тия, които не ни харесваха по някаква причина, си ги пердашехме по тъмните улички, колехме ги по най-традиционния, изконно български начин, а по едно време дори профилактично си ги отстрелвахме по пътищата на родината, за да не разпространяват зараза.

С влизането ни в голямото европейско семейство, макар и в ролята на изтърсака на фамилията, когото всички поучават и му дърпат ушите, опонентът изведнъж се сдоби с нещо като граждански права – той вече не бива да бъде бит, клан или гърмян, а хуманно сготвен за публична консумация.

И така – виждате, в тази тава вече имаме опонент. Много важно е да уточните предварително дали е икономически, политически или и двете заедно. На икономическите опоненти главата увира по-лесно, политическите са твърдоглави, а комбинираните трябва да се готвят с повишено внимание, за да не се окажете вие в тавата.

Преди всичко опонентът се накисва. Маринатата може да приготвите по вкус – с малко манекенки, забъркани с добре разбити две-три обществени поръчки, и малко мръсни чаршафи - за вкус. С вкуса трябва да се внимава - задължително трябва да го съобразите с тези, които ще консумират вече приготвения опонент – ако маринатата не им хареса, с каквато и плънка да им го поднесете, няма да го кльопат.

 И така, опонентът ни е вече добре накиснат (някои го предпочитат паниран, но това понякога предизвиква нездраво съжаление сред обществото, така че не е препоръчително), така че нашият накиснат опонент е готов за пълнене. Няма нужда да се ангажирате излишно с това досадно и трудоемко занимание – още повече че на опонента, макар и накиснат, никак не му се ще да бъде сготвен и ще рита в тавата. Увийте го добре в социалната мрежа - виждали сте как се увива зелева сърма, след което оставете на асистентите си задачата да бъде натъпкан с медийни партенки. Думата партенка младите не я знаят какво значи, така че новото поколение ги консумира с радост. Подправете с една-две случайно намерени, където трябва, пачки едри каймета, добавете чер пипер и пиар, две супени лъжици семейни клюки, посолете с напълно законни СРС-та, и накрая – тайната съставка - бакпулвер. В традиционната кулинария бакпулверът не се използва за готвене, но в случая е задължителен – за да бухне опонентът в тавата и да изглежда огромен и значим в очите на обществото. Някои слагат и чесън, но сред публиката има и чувствителни личности, които бърчат носове – това никак не изглежда добре в телевизионните репортажи.

Покрийте тавата с вестници – за да не загори опонентът, а само да  хване коричка, и гответе на бавен огън – публиката много обича да гледа през прозорчето на фурната тоя процес. Винаги преди готвене мийте това прозорче – за да бъде извършено сготвянето при пълна прозрачност.

Приготвеният опонент се сервира, разбира се, сред добре аранжирана гарнитура – двама-трима прокурори, дузина ситни-дребни розови пиарчета, в ъглите на тавата – по една репортерка, за предпочитане – блондинка, на тях публиката им вярва повече, да не забравяме и невидимото присъствие на специалните служби – те, разбира се, няма да се виждат, защото са специални, но придават специфичен мирис на сготвения.

Широката публика обожава тая манджа и е в състояние да я дъвче, джвака и преживя с месеци, като дори забравя, че хладилникът й е празен.

Разбира се, приготвянето на всяка рецепта, колкото и лесна и елементарна да е, понякога излиза извън контрол, работата ви се оплесква, а кухненският плот се омазва, така че за замазване на мазалото винаги си имайте под ръка предварително подготвени медии – електронни, социални и печатни.

Хартия за вестници против мазала всякакви дал Господ напоследък – изгодна, здрава, мека…

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Срещнаха се два джипа

10.12.2019

Георги Гълов 

744
Не съм сам!

02.12.2019

РУМЕН БЕЛЧЕВ

525
Простотиите в политиката

09.12.2019

Васил Сотиров

669

Коментари

anarhia

 По Звън:

 с млако мкеекннаи, збакнръаи с дрбое рбизати две-три оесенщтбви прчкоъи, и мклао мнсъри чарашфи - за вкус. https://www.segabg.com/category-then/burzo-lesno-m... © Segabg.com 2019

 И за да стане сосът гъст,

да прибавим косъм от хибриден гъС.

антон74
снимка на антон74

за предпочитане – блондинка, на тях публиката им вярва повече

 

публиката види се знае, че за лъжата се иска акъл;))

пс анархия👍, брате, помниш ли хорото рунтаф гъст;))))  🐬

ппс за да избегнеш скрамбването при цитиране, копвай след като се логнеш;)

Влез или се регистрирай за да коментираш

×