facebook
twitter

После

Хибридни емисии

Ако екзистенциалистите бяха Цецерон, Пръскачка, Сокол, Шиши и Ангел

1377

Мозъчен екзистенциализъм

Мозъчният хъб на Цецерон - Евроатлантическият център за сигурност, почна да произвежда и публикува анализи, с които пази страната от хибридни заплахи и нивелира стабилността.

Центърът публикува становище във връзка с позицията на България по стартирането на преговори за членство на Македония в ЕС.

Становището е издържано в духа на евроатлантическата солидарност - дълъг и сериозен текст, който, ако се опитаме да анализираме, рискуваме да се озовем в положението на Козма Прутков, който установил няколко пъти, че "не можеш да обхванеш необхватното". С две думи - България трябва да подкрепя Македония по европейския друм, защото само развитият евроатлантизъм може да гарантира сигурността и стабилността на региона. Това, както се казва, го знаем и без да четем - но при Цецо е написано много засукано и строго. 

На нас друго ни привлече вниманието в този исторически документ. Цитираме пасажа с подчертаване: 

"Българският национален интерес ще бъде допълнително подсигурен, когато Северна Македония стане част от ЕС и наш съюзник в НАТО, за да противостоим заедно срещу причинителите на нашите национални катастрофи, които и днес представляват екзистенциална заплаха за стабилността на региона."

Екзистенциална заплаха явно трябва да се разбира като "заплаха на живот и смърт" или "съществена, най-важна заплаха". 

С екзистенциализма свързваме работата на умове като Жан-Пол Сартър, Киркегор и други подобни главанаци, според чиято философия всеки индивид сам е отговорен за съдбата си, а пък адът - това са другите.

Пак с помощта на екзистенцията са изработени изрази като екзистенц-минимум (едва креташ), екзистенц-оптимум (всичко ти е таман) и екзистенц-максимум (стотици квадратни метри жилищна площ и личен асансьор). 

 

Мутроекзистенциализъм

Друг екзистенциален сюжет ни хвана за гърлото, когато прочетохме в "Биволъ" и "Капитал", че отново има заплахи за екзистенциалната цялост на Делян Пеевски и Ахмед Доган. 

Месеци наред с бомбастични обвинения висят като прани гащи в ареста двама граждани (българин и румънец), за които прокуратурата твърди, че са сформирали ОПГ с трети неиздирен румънец, за да изнудват Пеевски и Доган за 12 млн. евро. - срещу което двамата от ДПС да бъдат извадени от доклад на френските служби за контрабандата на цигари и финансирането на терористични групировки. 10 млн. евро щели да отидат за френския прокурор, а 2 млн. да си разделят посредниците. Не става ясно как българо-румънски добре облечени бизнемени могат да повлияят на френската прокуратура, но да речем, че и във френската съдебна система има гнили ябълки.

Ако обаче сюжетът ви напомня за подобни вече видени бутафории, сигурно няма да се учудите, че едно от остриетата на прокуратурата по този казус е Евгения Станкова - същата, която твърдеше, че "ТАД Груп" искали да хакнат аналоговите пръскачки до парламента. След тия пръскачки прокуратурата излезе със специална декларация да не се уронва престижът на този и други прокурори, които са сериозни професионалисти и екзистенциалисти. 

 

Ежеминутно и ежечасно раждат екзистенциализъм! 

Може да ви се струва куриозно, обаче гербавата власт ежедневно, ежечасно и ежеминутно ражда екзистенциализъм, както би казал Владимир Ленин. 

На предизборно събитие в Костинброд, представяйки листата на ГЕРБ, Николина Ангелкова заяви следното: "Няма да даваме празни обещания, нито празни надежди, а реална перспектива и нови възможности за работа. Кандидатите ни от София-област застават пред Вас с ежедневната си и ежечасова работа!"

Това е вариация по известна ленинска фраза, а да се цитира Ленин, макар и скрито, е малко контраатлантическо! 

Ангелкова обаче си го позволява, защото варианти на същата фраза употребява и патронът ѝ ББ. 

При Ангелкова не подозираме подмолна стратегия, защото не е такъв човек, дето иска да му е сложно, като може и просто! Но Борисов един ден положително ще си извади тези екзистенциални приказки и ще каже: аз бях дисидент и подкопавах НАТО отвътре, но иначе съм убеден маркс-ленинец! И като дойде тоя ден, ние пък ще си извадим дописката и ще кажем: видяхте ли!

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Цветанов: Приближени до Борисов стоят зад "Апартаментгейт"

13.02.2020

6732 21
Цветанов: Импийчмънт на Румен Радев? Това е политически блъф

10.02.2020

4591 14
Прокуратурата се договори с "изнудвачите" на Пеевски и Доган

27.01.2020

2152

Коментари

Jassie

?

Влез или се регистрирай за да коментираш