Quantcast

Медия без
политическа реклама

Военен дрон се взриви на 150 км от Москва

06 Февр. 2023Обновена
Телеграм
Местните Телеграм канали публикуват снимки от взрива

Дрон се взриви тази сутрин недалеч от Калуга. "Дронът е взривен на височина 50 метра в гората, недалеч от града, като не са нанесени щети на граждански обекти", каза губернаторът на Калужка област Владислав Шапша, цитиран от руските медии. На мястото работят представители на службите за сигурност. Пострадали няма. Според руския Телеграм канал Mash, който публикува и видео от взрива, дронът е летял към военен обект, но се е закачил в дърво и се е самовзривил. Не е ясно дали има щети там.

Калуга се намира на около 150 км от Москва. Предишните взривове на дронове в Калужка област на 7 и 12 октомври бяха недалеч от военното летище "Шайково", което се намира на 250 км от руската столица.

Според руските медии взривът на дрона може да е доказателство за нарастващата опасност от украински атаки по военни обекти в Русия. В началото на декември имаше взривове на две руски военни летища, където се намираха стратегически бомбардировачи - "Дягилево" край Рязан и "Енгелс-2" край Саратов. В резултат от взривовете бяха повредени военни самолети. Според версията на министерството на отбраната ударите са нанесени с реактивни безпилотни апарати съветско производство. В руските Телеграм канали се предполагаше, че това са модифицирани безпилотни Ту-141 "Стриж". На 26 декември отново бе нанасен удар по "Енгелс-2", като тогава загинаха трима военнослужещи.

Летищата могат да бъдат атакувани с дронове, създадени от украинските власти заедно с частния бизнес, обясняваше тогава пред Financial Times съветник на украинското правителство.

През януари руските Телеграм канали публикуваха снимки на установки за противовъздушна отбрана "Панцир-С1", които бяха разположени край резиденцията на руския президент в Новгородска област. Такива установки бяха монтирани и на ключови здания в центъра на Москва, както и край Рубльовско шосе, водещо към квартали, където живее руският елит.

Ключови думи:

атака с дронове, Енгелс-2

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?